Měsíce nervozity a strachu jsou u konce: Teď se chystám na práva, říká čerstvý maturant David

David Bouz, hlavní postava našeho seriálu Maturant 2017, úspěšně zvládl všechny části zkoušky dospělosti. A se ctí. Od maturity si odnesl samé jedničky.

Známky jsou rozdané, studenti si potřásají rukama se svými profesory, ale teprve na chodbě přichází úleva a spontánní emoce.

Všichni se objímají, u někoho vidím i slzy dojetí, ale radost je přeci jen trochu utlumená. Čas na tu pravou oslavu přichází až o dva dny později, kdy studenti všech maturitních ročníků z gymnázia Omská pořádají rozlučku v jednom z pražských barů.

Potkávám tu všechny, které jsem měl možnost při jejich maturitě sledovat. „Čekal jsem, že se budu stresovat a bát - a stalo se. Nejkritičtější pro mě byly poslední dva dny před maturitou, kdy jsem si uvědomil, kolik toho ještě neumím,” přiznává David.

„Vždy jsem jim říkal, že mít strach je přirozené a normální. Je to lepší, než jít k maturitě jako mistr světa. Cílem pedagogů je jim ale pomoct,” popisuje Davidův třídní učitel David Burian, který na rozlučku dorazil také.


Vždy jsem jim říkal, že mít strach je přirozené a normální. Je to lepší, než jít k maturitě jako mistr světa.DAVIDŮV TŘÍDNÍ UČITEL

A jakou má radu pro budoucí maturanty? „Co nejvíc se snažit, co nejméně se nechat znerzvóznit před komisí,” radí učitel.

Čerstvý maturant David Bouz nás poslouchá a přikyvuje. Se svým dalším životem má velké plány. „Chci jít na vysokou, nejlépe na práva v Praze. Přes léto si chci najít práci a začít dělat něco smysluplného,” uzavírá.

autoři: jht , als
Spustit audio