Macron je pro část lidí velmi málo akceptovatelný. S tím musí prezident počítat, varuje politog

1. květen 2022
Evropa Plus

Byl to lítý boj o směřování Francie v příštích pěti letech. Prezidentské volby nakonec skončily druhým pětiletým mandátem pro Emmanuela Macrona, a to s 58 procenty hlasů proti 42 procentům pro Marine Le Penové. Jaké to je ale vítězství, když nového prezidenta lidé zvolili hlavně jako menší zlo? Jak to, že posiluje ve Francii nacionalistická strana Le Penové? Jaké úkoly teď před staronovým prezidentem stojí? 

Naposledy se podařilo post obhájit pravicovému prezidentovi Jacquesu Chiracovi v roce 2002. Pak prezidenti – Nicolas Sarkozy, Francois Hollande – vydrželi vždy jen jedno volební období.

Čtěte také

Podle ředitele dijonské pobočky Pařížského institutu politických studií Sciences Po Lukáše Macka je v případě Emmanuela Macrona situace specifická v tom, že je u něj hodně vysoký podíl hlasů ne pro něj, ale proti jeho protikandidátce. Někteří voliči, kteří by ho ještě před pěti lety s touto zátěží volili, letos ani nepřišli k volbám, nebo vhodili do uren „bílý lístek“.

„Míra akceptovatelnosti Emmanuela Macrona pro určitou část voličů je zkrátka velmi nízká. S tím on musí počítat a najít způsob, jak nějak uchlácholit tyto voliče a přesvědčit je, že je schopen jim naslouchat a vyslat vstřícné gesto,“ věří politolog Macek.

Lukáš Macek, politolog

Podle něj je těžké říct, jestli se takové gesto bude týkat kontroverzní penzijní reformy, kterou Macron zahájil ve svém předchozím volebním období.

Postřehy z povolební Francie i analýzy komentátorů uslyšíte v Evropě Plus.

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související