Luboš Palata: V Polsku začala vládnout proevropská opozice. V Sejmu už vyhrála

14. listopad 2023

Je vymalováno. Pokud měl někdo stále ještě pochybnosti, že je pouze otázkou času, kdy se moci v Polsku ujme dosavadní proevropská opozice, po pondělním podvečeru je může v klidu odložit. Novým maršálkem Sejmu, z mocenského hlediska zcela klíčové dolní komory polského parlamentu, se totiž stal jasnou většinou hlasů kandidát dosavadní opozice.

Novým šéfem Sejmu je tak Szymon Holownia. Šéf strany Polsko 2050 z uskupení Třetí cesta, která společně s Občanskou koalicí a Novou levicí již podepsala koaliční smlouvu. Holownia zvítězil poměrem 265 ku 193 hlasům.

Čtěte také

Což svědčí o tom, že dosud vládnoucí Právo a spravedlnost je hluboko pod čarou ponoru a dostalo se v novém Sejmu do izolace, kdy na své straně nemá ani extrémně pravicovou Konfederaci. „Po tomto hlasování už nikdo nemůže pochybovat, že v tomto Sejmu je většina připravená převzít odpovědnost za zemi,“ prohlásil nový maršálek Holownia.

Pro budoucnost Polska je zvolení nového maršálka Sejmu zcela zásadní. Po prezidentovi Andrzeji Dudovi to totiž bude právě Holownia, který pověří sestavením vlády druhého v pořadí. Poté, co s pravděpodobností hraničící už s jistotou kandidát Práva a spravedlnosti Mateusz Morawiecki neuspěje.

Gravitační přitažlivost Polska

Přestože Právo a spravedlnost musí po pondělku vědět, že je se svojí misí získání většiny pro svůj další kabinet zcela bez šance, přesto o několik týdnů ještě svoji vládu nad Polskem protahuje.

Čtěte také

S jediným záměrem zkomplikovat opozici nástup k moci. Nová vláda bude kvůli tomu přebírat Polsko až těsně před koncem roku a některé věci bude jen těžko stíhat. Například zákon nutný k prodloužení současných snížených cen elektřiny pro domácnosti, mimochodem jen asi polovičních, než jsou ty, které dnes platíme v Česku.

V Právu a spravedlnosti se na pozadí prodlužování života vlády Mateusze Morawieckého, která je nyní už nejen v demisi, ale i v klinické smrti, odehrává brutální souboj o nástupnictví po Jarosławu Kaczyńském. A to právě mezi prezidentem Dudou, který se za rok a půl po odchodu z funkce rozhodně nechystá na politický důchod, a zmíněným premiérem v demisi Morawieckým.

Luboš Palata

Mezitím celá střední Evropa čeká na nástup nové polské vlády jako na smilování. Zvláště po slovenských volbách je hlas blížící se nové proevropské a plně demokratické polské vlády v čele s Donaldem Tuskem opravdu potřeba. Aby dokázal udržet podporu Ukrajině, pacifikoval Viktora Orbána a umístil Slovensko i s Ficem na oběžnou dráhu Česka a nového Polska. Gravitační přitažlivost Polska v čele s proevropským kabinetem může změnit v našem regionu mnohé. Změnit mnohé k lepšímu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio