Petr Janyška: Polský prezident chce nové vládě co nejvíc zkomplikovat situaci

8. listopad 2023

Polský prezident Andrzej Duda se v pondělí rozhodl, že bude až na doraz prodlužovat dobu bezvládí, jakou teď prochází jeho země, a že bude co nejdéle bránit vzniku nové vlády, kterou může sestavit v čele s Donaldem Tuskem jen dnešní opozice, která vyhrála přesvědčivě volby.

Svým rozhodnutím prezident ukázal, že mu jde primárně o zájmy jeho domovské strany Právo a spravedlnost (PiS), nikoli o stát.

Čtěte také

Hodlá totiž pověřit sestavením vlády nikoliv Tuska, který by ji měl hotovou během několika dnů, ale dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého. Ten přitom nemá sebemenší šanci, že by pro ni našel v parlamentu většinu.

Přitom všechny tři strany dnešní opozice od samého začátku deklarovaly, že po volbách budou postupovat jednotně a že spolu sestaví koaliční vládu s Donaldem Tuskem jako premiérem. Mají pohodlnou většinu v parlamentu a dnes už v podstatě dojednanou koaliční smlouvu a jména ministrů.

Straně PiS naopak schází do většiny skoro 40 poslanců a ty nemá kde hledat. Protože všechny zbylé strany, včetně krajně pravicové Konfederace, odmítly, že by pro její další vládu zvedly ruku.

Co nejdéle držet při životě končící vládu

Proč tedy prezident hodlá hrát to nesmyslné divadlo a pověřit dosavadního premiéra Morawieckého sestavováním vlády, když je jasné, že to je sebevražedná mise? Strana PiS a její vůdce Jarosław Kaczyński myslí dopředu a už se připravují na zákopovou válku.

Čtěte také

Potřebují teď co nejvíc času, aby zmizely všelijaké dokumenty svědčící o neobyčejně široké korupci, jakou v Polsku PiS zavedl. Potřebují čas také k tomu, aby si dopředu ještě teď pojistili co nejvíc institucí, kterými budou moci brzdit a bojkotovat práci nové vlády.

Prezident třeba navrhl změny v Nejvyšším soudu, které by straně PiS měly zajistit, že tam bude mít většinu sobě nakloněných soudců. Ten čas potřebují také k tomu, aby co nejvíc znedůvěryhodnili jednotu tří dosavadních opozičních sil. Neuplyne den, aby do veřejného prostoru nepouštěli fámy o tom, že lidovci by prý byli ochotni jít s PiSem do vlády.

Tím, že prezident zdržuje jmenování nové vlády dnešní opozice, ke kterému stejně musí dojít, se snaží namazat jí předem co nejvíc schody. Do konce roku je například rozhodnuto o zmrazení cen energií, od ledna je ale velká neznámá. Pokud bude nová Tuskova vláda jmenována až v prosinci, nestihne už další zmrazení od ledna připravit, a tak sotva se ujme kormidla, na obyvatelstvo spadnou vysoké účty za elektřinu. Není těžké si představit, koho z toho budou lidé vinit.

Petr Janyška

Takže polská situace bude vypadat asi následovně. 13. listopadu se poprvé sejde nový parlament, prezident vzápětí oficiálně pověří dosavadního premiéra Morawieckého sestavením vlády, na což ten má 14 dnů. Koncem listopadu přijde s tím, že neuspěl a v tom případě o novém premiérovi, teď už Tuskovi, rozhodne parlament. A nová vláda začne úřadovat nejdřív v prosinci.

Prezident Duda tak ukázal, že mu nejde o blaho země, ale o jeho další politickou kariéru, kterou vidí ve spojení se stranou PiS, možná jako její vůdce po odchodu Jarosława Kaczyńského. Prezidentem tu bude ještě rok a půl a to se může nová vláda těšit, že ji bude bojkotovat, jak to jen bude možné.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio