Luboš Palata: Nenechme se vystrašit Trumpem a berme si příklad z Polska

14. únor 2024

Výroky bývalého a možná i budoucího prezidenta Donalda Trumpa, jimiž znovu zpochybnil závazek USA bránit v případě ruského útoku své evropské spojence v NATO, není příjemnou zprávou. A to přesto, že o něm platí to, co o kaši, tedy že to nakonec nebude možná tak horké.

Ale i tak bychom se na variantu, že na Spojené státy, v jejichž čele by znovu stanul Donald Trump, nebude tak úplně stoprocentní spolehnutí, měli připravit.

Čtěte také

Reakcí by nemělo být nějaké zděšení. Evropská část NATO je sama o sobě více než půlmiliardovým spojenectvím s několika velkými armádami a dvěma jadernými mocnostmi. Podle analytických propočtů sama evropská část NATO i v současném často kritizovaném stavu ekonomicky a vojensky výrazně převyšuje Ruskou federaci. A to ve všech ohledech, s výjimkou tanků.

Problémem Evropy však není ani tak současný stav, ale to, že zatímco ruský vojenský průmysl jede poslední rok na plné obrátky, ten evropský se rozjíždí jen pomalu. Podobné je to i se zvyšováním výdajů na obranu, byť v letošním roce už doporučených dvou procent HDP dosáhne nadpoloviční většina členů NATO.

Výmarský trojúhelník obnoven

Vedle dostatečného počtu a kvality zbraní, dalšího vybavení a počtu vojáků je však třeba i v Evropě posilovat jednu věc, která konkrétně Československu už kdysi zlámala vaz. A tou je ochota skutečně splnit závazek NATO a v případě ruského útoku být připraveni jít za Estonsko, Litvu nebo Slovensko skutečně do války.

Luboš Palata

I my sami pro to můžeme mnohé udělat. Bylo by dobré si vzít příklad z dnešního Polska – země, které se podařilo vybudovat jednu z nejsilnějších armád Evropy a která ve svém úsilí cílevědomě pokračuje.

Vedle spojenectví s USA, budovaného celá desetiletí, obnovuje Polsko po nástupu nové vlády Donalda Tuska Výmarský trojúhelník, tedy spojenectví s Francií a Německem. Byla to možná náhoda, ale návštěva Tuska v Paříži a Berlíně byla tou nejlepší odpovědí na nehoráznosti vyřčené Donaldem Trumpem.

Investice, která se vyplatí

Česko není Polsko a přidávat se do Výmarského trojúhelníku není asi možné. Ale cílevědomá vojenská spolupráce v rámci Evropy, jako je třeba česká účast na evropské protiraketové obraně, kterou zaštiťuje Německo, smysl dává. Podobně jako naše úzká obranná spolupráce se Slovenskem, kterou by bylo dobré přenést i na Polsko.

Čtěte také

A pak samozřejmě i víc peněz na naši vlastní obranu. Všechno pomáhá jak Severoatlantické alianci, tak evropské obraně i nám samotným. Bez ohledu na to, zda se bude příští rok americký prezident jmenovat Donald Trump, Joe Biden nebo třeba úplně jinak.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio