Martin Fendrych: Trump budí Evropu z dětského spánku

13. únor 2024

Bývalý americký prezident a horký kandidát na budoucího prezidenta Donald Trump umí šokovat. Během předvolební kampaně v Jižní Karolíně řekl, že státům NATO, které nedávají dost peněz na obranu, by USA nepřišly na pomoc, pokud by je napadlo Rusko.

Přesně to proběhlo tak, že Trump na mítinku vyprávěl o setkání s prezidentem nejmenované velké země, který se ho prý zeptal: „Když nebudeme platit a napadne nás Rusko, budete nás chránit?“ Na tu vlastně velmi podivnou otázku Trump odvětil: „Ne, neochránil bych vás. Ve skutečnosti bych je povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí.“ A za potlesku přívrženců dodal, že státy musí platit své účty za obranu.

Čtěte také

Drsně nezní jen: „neochránil bych vás“, mnohem drsněji působí věta: „ještě bych je povzbuzoval, ať si dělají, co chtějí“. Ta je velmi trumpovská, exprezident původní výrok ještě opepřil a přehnal, aby mu dal důraz.

K tomu dodám, že Spojené státy dávaly v roce 2020 na obranu 785 miliard dolarů, jako druhá za nimi skončila Velká Británie se 60 miliardami a my jsme dávali pouhé 3 miliardy. USA bezpochyby platí suverénně nejvíc. Na druhou stranu je to u demokratické světové velmoci logické.

Z Ruska se stala světová hrozba

Trumpův výrok vyvolal velké rozhořčení. Bílý dům sdělil, že „povzbuzovat vražedné režimy k invazi do zemí našich nejbližších spojenců je odporné a šílené – a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu i naši ekonomiku.“ Souhlas, Putin exprezidentův výrok jistě přivítal.

Čtěte také

Když si odmyslíme, že v Americe běží kampaň a že Trump dělá show a k smrti rád provokuje, musíme přiznat, že má taky kus pravdy. Česko dalo loni na obranu 1,5 procenta HDP, přitom jsme slíbili, že budeme dávat 2 procenta.

Mnoho let jsme svoji bezpečnost podceňovali, slíbenou částku neplatili, letos jí máme znovu dosáhnout. Navíc je zjevné, že 2 procenta HDP představují minimum, evropské země by v dnešní situaci měly platit víc. Polsko jde příkladem.

Nevěřím, že by NATO napadené zemi, i když neplatí slíbená procenta, nepřišlo na pomoc. Jak známo, jde o základní ustanovení Severoatlantické aliance o kolektivní obraně, bez toho by Aliance ztratila smysl. Předpokládám, že by i Spojené státy pomohly, dokonce i tehdy, kdyby byl prezidentem Trump. Ostatně pomohl i Ukrajině.

Martin Fendrych

Ale zároveň je jasné, že se svět změnil, z Ruska se stala světová hrozba. Představa, že nehrozí velká, světová válka, je pryč. Představa, že se dá s Putinem jednat, že chce mír, je pryč. Představa, že nás budou chránit Spojené státy a my se na svou obranu vykašleme, je pryč. Představa, že bude Evropská unie ekonomickou velmocí, ale obranou se zabývat nemusí, je pryč. Donald Trump nás budí z dětského spánku. A má v tom bohužel zatracenou pravdu.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio