Luboš Palata: Itálie jako spojenec Česka je zkouškou naší evropské dospělosti

1. prosinec 2023

Třídenní oficiální státní návštěva prezidenta Petra Pavla ukázala to, co mnozí už nějaký čas tušili. Vztahy mezi Českou republikou a Itálií zažívají svůj zlatý věk a Řím s Prahou mají k sobě nejblíž od počátku 90. let.

Může za to částečně i shoda okolností v podobě osobního přátelství mezi italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a premiérem Petrem Fialou. I fakt, že Fialova ODS a Meloniové Bratři Itálie spolu už roky úzce spolupracují v rámci Evropského parlamentu. Důležitým momentem byla i ruská agrese proti Ukrajině, kde se dříve ve vztahu k putinovskému Rusku značně kolébavá Itálie pod vedením Meloniové zcela jasně postavila na stranu Kyjeva. A po bok Česka a Polska.

Čtěte také

Na české straně se pak během předsednictví Prahy v Evropské unii ve druhé polovině loňského roku odehrála zásadní změna v postoji Česka k migrační reformě. To je zase věc zásadní pro Itálii jako jednu z klíčových hraničních zemí Unie a cílovou destinaci mnoha uprchlíků i ekonomických migrantů z Afriky a třetího světa vůbec.

Česko, které patřilo během první syrské uprchlické krize ke skupině středoevropských hysteriků a odpíračů jakékoli pomoci zemím ve Středomoří, právě včetně Itálie, po ukrajinské krizi slovy prezidenta Petra Pavla pochopilo, jak je někdy pomoc Unie s migranty nutná. Nebýt totiž této pomoci, není v Česku zvládnutelných 400 tisíc Ukrajinců, ale mohly to být klidně i dva miliony. Tito ukrajinští běžence jsou dnes díky této solidaritě například v Německu, Rakousku, nebo dokonce i v Itálii.

Naše evropská výzva

Návštěva prezidenta Petra Pavla byla pro Italy potvrzením, že Česko nejen svým předsednictvím, ale také v podobě svojí hlavy státu evropsky dospělo. Pavel se roky pohyboval na špici Severoatlantické aliance, kde se naučil zákonitosti mezinárodní spolupráce a získal obrovské zkušenosti s hledáním dohod napříč velkou skupinou států. A v Itálii to předvedl.

Čtěte také

S Italy k sobě máme dnes blíž, než mnohdy tušíme. Česko a Itálie jsou dnes země ekonomicky podobně výkonné. Mají sice obě své problémy, ale také věci, ve kterých jsou evropská, nebo dokonce světová špička.

Praha i Řím jsou někde kolem průměru ekonomické výkonnosti Unie a obě země řeší, jak neupadnout do stagnace a vyřešit vývrtku transformace svého průmyslu. Zároveň jsou Česko a Itálie v nové situaci. Itálie je nově jednou ze tří hlavních velmocí EU a Česko je nově respektovaný evropský hráč standardní velikosti a významu.

Luboš Palata

Na rozdíl od Německa se zdá, že se o Itálii zajímáme nejen my Češi, ale že i my zajímáme Italy. A máme si vzájemně čím pomoci a co si dát. Itálie jako spojenec Česka je naší evropskou výzvou. Výzvou nových časů Česka jako už konečně skutečné členské země Evropské unie.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio