Marek Hudema: Kdo je vlastně italská premiérka Giorgia Meloniová?

23. září 2023

V Evropě se o ní mluvilo jako o političce s fašistickými kořeny, byly tu obavy z toho, že bude proruská a protievropská či lépe řečeno protiunijní. Že to bude takový řekněme druhý maďarský premiér Viktor Orbán, pokud ne něco horšího. Nic z toho se nenaplnilo. Jenže nedávno se italská premiérka Giorgia Meloniová objevila v Budapešti po Orbánově boku a z fotografií a oficiálních vyjádření se zdá, že si ti dva náramně notovali. Co se to děje? 

Meloniová byla v Budapešti na konferenci Demografický summit podporované Orbánem. Její účastníci hledají cestu k tomu, jak zvýšit porodnost v Evropě a odmítají imigraci do Evropy. To souzní s politickým programem Meloniové, která také cílí na podporu rodin a porodnosti a chce zastavit příliv imigrantů. Mimochodem, historicky je snaha o zvýšení porodnosti starou politikou s kořeny, jejíž moderní podoby najdeme u italských fašistů.

Čtěte také

Na druhou stranu se v Budapešti přes vzájemné úsměvy ukázalo, že Orbán a Meloniová zastávají v praktické evropské politice protikladné postoje.

Orbán si zastavení přílivu imigrantů představuje tak, že do Maďarska nevpustí nikoho a zároveň že Maďarsko nebude nijak přispívat hraničním zemím Unie, kam uprchlíci proudí. Že nepomůže nikomu v Evropě s imigračním problémem, protože situace mimo jeho zemi není maďarská věc.

Melonivá naopak požaduje, pokud jde o uprchlíky, celounijní politiku a solidaritu. V neposlední řadě proto, že právě Itálie je hraniční zemí, kam uprchlíci proudí.

Může na tom záviset osud Evropské unie

Podobně se liší Meloniová s Orbánem i v postoji k Rusku. Zatímco Orbán je proruský, Meloniová vidí nutnost zastavit ruskou agresi. A na rozdíl od Orbána Meloniová nemluví o neliberální demokracii a nevidí za vším spiknutí miliardáře George Sorose, ale naopak se demokracie zastává.

Čtěte také

Uvidíme, zda to Meloniové a její straně Bratři Itálie vydrží. Může na tom záviset osud Evropské unie. Protievropské, euroskeptické a populistické strany totiž doufají, že se k nim Bratři Itálie přidají v Evropském parlamentu a po volbách příští rok s nimi vytvoří blok, který získá většinu. Mohli by pak diktovat evropskou politiku a Unii pomalu rozložit.

Bez Orbánova Fideszu a hlavně strany Melloniové to ale není možné. Co bude v Evropském parlamentu s Orbánovci není jasné, ale pokud jde o Meloniovou, zatím to spíše vypadá, že se přikloní k evropským umírněným lidovcům a evropská integrace tak nebude ohrožena.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio