Lidstvo stojí na okraji. A může si za to samo, říká autor knihy Evoluce svým vlastním tvůrcem

18. únor 2015

Miroslav Veverka byl právníkem, sociálním pracovníkem a nakonec soudcem Vrchního soudu v Praze. Když mu bylo 83 let, vyšla jeho knižní prvotina Evoluce svým vlastním tvůrcem, ve které popisuje vývoj světa a lidstva. Sklidila velké uznání vědeckých kapacit a nečekaný ohlas čtenářů.

„Otázkám po Bohu jako možném stvořiteli světa se v knize úmyslně vyhýbám,“ přiznává Miroslav Veverka. „Jeden z recenzentů přesto napsal, že Bůh v knize je – a je to pravda.“

V knize se mimo jiné ptá po vzniku vesmíru, země, člověka a řádu – což jsou otázky, které odpradávna řešila náboženství po celém světě. Na otázku, zda lidé Boha a náboženství vytvořili, aby našli odpovědi na své otázky, proto Miroslav Veverka odpovídá: rozhodně ano!

„Každé náboženství racionalizuje lidem věci související s duší člověka, s přírodou, a to na kulturní úrovni, na níž se daná společnost pohybuje, a v duchu tradic, které má za sebou,“ poukazuje. „Bůh ví, jak se budou budoucí generace v tomto ohledu dívat na nás…“

Náboženství je jen vlajka, pod kterou fanatici bojují

Náboženství hraje v dnešním světě významnou roli. Na některých místech se dokonce proměnilo takřka v politickou ideologii. „Fanatismus vždy vyvolával konflikty, nejen náboženský, ale třeba i nacionální,“ poukazuje Miroslav Veverka.

„Například Islámský stát se řídí přísně právem šaría. Důsledně, jako fanatici, uplatňují to, co bylo napsáno v Koránu. To ovšem bylo někdy v sedmém, osmém století a odpovídalo to kočovné společnosti. Do dnešního světa se to nehodí, i proto většina muslimských zemí poslala právo šaría tam, kam my poslali kanonické právo,“ srovnává.

Bojovníci Islámského státu

„Vzpomeňme, co během křížových výprav napáchali křesťané, nebo co napáchali ve jménu katolizace v Jižní a Střední Americe! Nesouvisí to tolik s vírou člověka jako spíš s fanatismem. Náboženství je jen vlajkou, pod kterou fanatici své tažení vedou.“

Přinese rozvoj moderny zánik naší civilizace?

Naše planeta churaví. I to se dočtete v knize Evoluce svým vlastním tvůrcem. „Moderní doba, která vyšla z osvícenství a racionalismu, přivedla lidstvo k obrovskému rozkvětu techniky a změnila přírodu. Současně však došla až na okraj, kdy člověk ohrožuje sám sebe,“ varuje Miroslav Veverka.


Do současných problémů se lidstvo dostalo vlastní vinou – tím, že otázky, které nejsou vysloveně technické, po dlouhou dobu opomíjelo.

„Moderní doba se vyčerpala. A co ji má nahradit? Hrozí nám ekologická krize, nastupuje globalizace – a současná postmoderní doba se snaží hledat odpovědi na tyto nové otázky. Než najde lidstvo východisko z těchto problémů, bude to trvat několik generací.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio