Lidé ve Volgogradu oslavili nový rok tiše, se vzpomínkou na oběti atentátů

1. leden 2014

Bez petard a ohňostrojů oslavili příchod roku 2014 obyvatelé jihoruského Volgogradu, od pondělka tam platí smutek za oběti dvou teroristických útoků, při kterých na nádraží a v trolejbusu zahynulo 34 lidí.

Místo oslav nového roku přicházeli obyvatelé Volgogradu k poničené budově nádraží, kolem které kladli květiny a svíčky. Silvestra většina z nich slavila v soukromí – město veškeré veřejné akce zrušilo.

Do Volgohradu přijel i ruský prezident Vladimir Putin. Ten kvůli teroristickým útokům přepracoval své novoroční poselství. Na Dálném východě se však vysílala původní, předtočená verze Putinova projevu, bez zmínky o Volgogradu. Prezidentská kancelář se za toto nedopatření omluvila.

Vladimír Putin ve Volgogradu navštívil místa teroristických útoků i zraněné v nemocnicích a vyžádal si informace o tom, jestli už rodiny obětí dostaly finanční pomoc státu.

„Ohavnost zločinů spáchaných tady ve Volgogradu nepotřebuje žádný komentář. Ať už byly motivy zločinců jakékoli, nic nemůže ospravedlnit zločiny proti civilistům, zvláště ženám a dětem. Všimněte si, že ruské zvláštní jednotky při svých operacích berou ohled především na ženy a děti. Tady je všechno naopak,“ řekl.

Ruský prezident se pak ve Volgoradu sešel s ministrem vnitra a šéfem tajné služby FSB. Nařídil jim posílit protiteroristická opatření v celém Rusku.

Výbuchy bomb na volgogradském vlakovém nádraží a v trolejbusu nepřežilo 34 lidí, 60 raněných zůstává v nemocnicích.

autor: mdo
Spustit audio