Libor Dvořák: Právě začala poslední kapitola Putinova panování. Jak bude dlouhá?

19. březen 2022

Uprostřed tohoto týdne ruský prezident Vladimir Putin vystoupil v režimu videokonference s projevem o opatřeních v oblasti sociální a ekonomické podpory ruských regionů před členy vlády, politickými představiteli hlavy státu ve federálních okruzích a šéfy subjektů federace. Klíčovými tématy tohoto virtuálního setkání byla situace na Ukrajině.

Čtěte také

Tento nejnovější páně Putinův rétorický výkon označila řada západních pozorovatelů za programový, přinejmenším pro nejbližší dobu. K tomu ovšem dodejme, že jde zřetelně o program nouzový, vyvolaný především špatnou situací na ukrajinských bojištích. Malá vítězná válka, která by připomínala pět ruských dní v Gruzii před 14 lety nebo hladkou a bezbolestnou anexi Krymu z roku 2014, se nekonala a ruské vojáky zjevně ještě čekají krušné časy.

Inzerované Putinovo vidění konfliktu je však stále stejné: Nejde o ruský válečný vpád, ale o omezenou speciální vojenskou operaci v Donbasu. Teď už ovšem Putin připouští, že speciálnost celé operace spočívá v tom, že kromě Donbasu probíhá na celé Ukrajině, ale usiluje o osvobození obyvatel východu země, kteří byli po osm let vystaveni soustavné ukrajinské genocidě. Kyjev přitom po celou tu dobu nejen ignoroval a sabotoval naplňování minských dohod, ale na konci loňského roku je dokonce veřejně odmítl. Rusku prý proto nezbylo nic jiného než v zájmu sebeobrany přistoupit k oné vojenské operaci, která ovšem v žádném případě není pokusem o okupaci celé Ukrajiny.

Černá je bílá

Na adresu Západu bylo v ukrajinských souvislostech řečeno kupříkladu toto: „Rozpoutali bezprecedentní informační kampaň, na které se podílejí globální sociální sítě a veškeré západní sdělovací prostředky, jejichž objektivitu a nezávislost lze v tomto případě označit za dokonalý mýtus… My samozřejmě chápeme, jaké možnosti má k dispozici tato říše zla, ale proti pravdě a spravedlnosti je stejně bezmocná. Rusko bude i nadále se svými postoji důsledně seznamovat celý svět. Tyto postoje jsou otevřené a poctivé a ve světě je slyší a hlavně sdílí stále větší počet lidí.“ Tolik mimo jiné Vladimir Putin, jako vždy osvědčující svou mimořádnou schopnost označovat černé za bílé a naopak.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Přesto, nebo právě proto lze tento poslední Putinův rádoby programový projev, připomínající nejhorší léta Brežněvovy epochy, označit za ještě jedno potvrzení názoru jak slavného amerického politologa Francise Fukuyamy, tak i proslulého autora velmi čtených ruských retro detektivek Borise Akunina: Právě začala poslední kapitola Putinova panování! To se zdá zjevné, ale otázkou je, na jak dlouhou dobu se tato kapitola roztáhne… Může sice skončit, řečeno právě s Fukuyamou, „ze dne na den“, ale stejně dobře může trvat ještě léta.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.