„Lepší se utahat než zrezivět.“ Za Stanislavem Zindulkou

14. březen 2019

Ve čtvrtek 14. března 2019 opustil svoje pozemské publikum Stanislav Zindulka, aby dělal radost tomu nebeskému. Bylo mu 86. Připomeňte si ho a jeho největší role.

„Lepší se utahat než zrezivět,“ to bylo životní krédo Stanislava Zindulky. Potvrdil to i v rozhovoru, který s ním Jaromír Hanzlík vedl v roce 2009 v pořadu Hvězdný prach. Zindulka v něm srší energií a jeho slova doplňují ukázky z jeho největších rolí.

Vlak dětství a naděje

Zindulku proslavila role pošťáka v TV seriálu Vlak dětství a naděje. Ještě před natáčení ale vystupoval ve stejné roli i v brněnské rozhlasové dramatizaci. „Já si tu figuru zamiloval, a když jsem se dozvěděl o seriálu, tak jsem si říkal: Která mrcha todle bude hrát!“ směje se.

Ukázku z rozhlasové hry Věra Sládková: Poslední vlak z Frývaldova (1978, režie Olga Zezulová) uslyšíte v audiozáznamu rozhovoru.

Tolkienův Hobit

V rozhlase se ale jeho nejvýraznější rolí stal Hobit v dramatizaci románu J. R. R. Tolkiena. „Nádherný natáčení. Já chodil ubitej, jak kdybych složil vagon uhlí a prakticky denně jsem byl u foniatra na obstřiky,“ vzpomíná na natáčení s Jiřím Horčičkou.

Ukázku z rozhlasové hry J. R. R. Tolkien: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (1996, režie Jiří Horčička) taky uslyšíte v audiozáznamu.

Od čtyř let u divadla

K divadlu přičichl už jako čtyřletý kluk, když s jilemnickými ochotníky vystupoval v opeře Prodaná nevěsta. „Když se mě pak ve škole někdo zeptal, čím budu, tak jsem řekl, že hercem. Ve svých dětských letech už jsem to věděl úplně přesně,“ svěřil se.

Později úzce spolupracoval s rozhlasem. V databázi Českého rozhlasu najdete přes 500 jeho záznamů. „Já jsem nenasytnej! Miluju pohádky a vždycky jsem byl nadšený, když jsem hrál v pěkný pohádce. Těch jsem nadělal spousty.“

V audiozáznamu rozhovoru uslyšíte i ukázku z pohádky Michal Ende: Děvčátko Momo a ukradený čas (2004, režie Ivan Chrz), ze hry Leo Peruc: Noc pod Kamenným mostem (1996, režie Hana Kofránková) nebo ze hry Mel Calman: Srdeční slabost (1997, režie Jan Fuchs).

Osudová setkání

V Českém rozhlase Hradec Králové měl dokonce vlastní pořad s krajovými rodáky. „Já jsem ten pořad vymyslel sám, celou koncepci. Já jsem se chtěl seznámit s osobnostmi kraje, něco o nich říct a něco je nechat vyprávět. Sám jsem si to i dramaturgoval.“

V roce 2001 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Babí léto, kde hrál s Vlastimilem Brodským. „My jsme se spolu vůbec nikdy nesetkali v práci. My se znali, úžasně jsme na sebe slyšeli a nějak jsme jeden po druhém toužili.“

Jaké knihy mu učarovaly? Které divadelní hry ho navždy ovlivnily? Kdo byl jeho hereckým idolem?

autoři: Jitka Škápíková , Tomáš Černý , Jaromír Hanzlík , eh , rota
Spustit audio

Související