Ledové víno možná letos nebude, ještě není dostatečný mráz

29. prosinec 2013

Vinaři na jihu Moravy se obávají o letošní úrodu ledového vína. Pro sběr hroznů je potřeba alespoň dva dny po sobě sedmistupňový mráz. V současném teplém počasí hrozí, že hrozny shnijí.

Silný mráz ale meteorologové v dohledné době neslibují a hrozí, že bobule vína ve vinicích shnijí.

„Když máte suchý podzim, tak není problém. Nejhorší je to, že máte teplo a vlhko. To neuhlídáte, to vám pak nakonec shnije,“ vysvětluje vinař Jan Balga z Tvrdonic na Břeclavsku.

Hrozny pro slámové víno zůstávají na keřích i po obvyklém podzimním čase vinobraní, mrazem vysychají a sklízejí se až po prvních pořádných mrazech.

Při sklizni a zpracování vína se musí postupovat tak, aby před vylisováním bobulí nedošlo k jejich rozmrznutí. Krystaly vody zůstávají uvnitř lisu.


Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Má nižší obsah alkoholu mezi 8 a 9 procenty a vysoký zbytek cukru.
V Česku zákon ukládá, že se musí sklízet nejdříve poté, co teplota po dva dny klesne pod - 7°C.
Mezi nejznámější výrobce patří zejména Německo, dále pak Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Kanada.

Vzhledem k tomu, že je výlisnost u ledového vína podstatně nižší než u klasických hroznů při podzimním vinobraní, je i jeho cena vyšší. Pohybuje se od 300 korun za dvě deci.

Vinaři většinou hrozny pro ledové víno sklízí v prosinci. Před dvěma lety se ledové víno také sklízeno výjimečně pozdě, až v lednu. Před sedmi lety se kvůli teplému počasí ledové víno nepodařilo vyrobit vůbec.

Ledové víno se dá vyrobit z jakékoliv odrůdy, zpravidla z bílých hroznů, výhodnější jsou pozdní typy, které jsou odolné proti opadávání bobulí a hnilobě. Nejčastěji se používá Chardonnay, Ryzlinky nebo Veltlínské zelené.

Morava má pro ledové víno výborné podmínky, a tak si zdejší vinaři často přivážejí ocenění z mezinárodních přehlídek. Velmocemi v produkci ledových vín jsou ale Německo a Kanada.

autor: Štěpánka Kadlečková