Léčba ušních nemocí nízkovoltážním laserem

19. září 2002
Zdraví

Lidé, kteří trpí určitým druhem ušních onemocnění, mají novou možnost, jak se této nepříjemné choroby zbavit. Jedná se o terapii, která využívá účinků nízkovoltážního laseru. Jak léčba probíhá a kdo ji může podstoupit? Nízkovoltážní laser používají na ušním-nosním-krčním oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, zpravidla při léčbě chronických nitroušních šelestů.

Hahn: Je to velmi nepříjemný stav, kdy dochází k postižení vláskových buněk, pacienti hůře slyší, mají úporné šelesty, které jim značně vadí a obtěžují v jejich pracovních i mimopracovních aktivitách.

Vysvětluje přednosta otorinolaryngologického oddělení Aleš Hahn.

Hahn: Laser aplikujeme po důkladném vyšetření pacienta do oblasti za ucho tak, aby byl nasměrován na vnitřní ucho, na hlemýžď.

Jedna aplikace trvá asi deset minut a je jich potřeba absolvovat deset až patnáct.

Hahn: Laser patří k nadstandardu, 10 sezení stojí 700 korun. Kontraindikace nejsou prakticky žádné, pacient by neměl mít kožní afekci nebo shodou okolností chronický středoušní zánět.

K terapii nízkovoltážním laserem používají na Vinohradech ještě podpůrnou léčbu rostlinnými výtažky.

Hahn: Nejlépe působí preparáty z rostliny Gingo biloba a máme zkušenosti, že kombinovaná léčba laserem a gingem přináší dlouhodobou úlevu.

Výtažky z ginga mohou mít i preventivní účinky.

Hahn: To je lék, který působí dobře po neurologické stránce, na naše čidla - hmat, chuť, čich, zrak. Pacienti mají, mimo slabší ušní šelesty, lepší stabilizaci rovnováhy, lépe vidí a můžeme říci, že u pacientů, kde by hrozilo nebezpečí vzniku nitroušních šelestů na základě nadměrného hlukového zatížení, by možná přicházela jako prevence v úvahu aplikace Gingo biloby.

Spustit audio

Více z pořadu