Kvůli vyvražďování chybí v indické populaci 100 miliónů dívek

3. prosinec 2008
Zblízka

Více než sto miliónů dívek chybí, tak se jmenuje studie, které právě hýbe celou Indií. Autorem je nositel Nobelovy ceny za ekonomii Amartya Sen a zaměřuje se na násilí na ženách. Od domácí šikany až po vraždy novorozeňat a ještě nenarozených dívek. V zemi, která je označována za budoucí supervelmoc 21. století, je násilí na ženách jedním z největších problémů dneška.

Před malou kanceláří je shon. Na dvorku je plno lidí a ve stínu stromu postává několik dalších skupinek, které čekají, až přijdou na řadu. Všechny návštěvy jsou stejné, nervózní mladou ženu doprovázejí rodiče nebo bratři. Jsme na okraji hlavního města Indie Dillí. Sem do kanceláře míří manželky se svými problémy tak jako Lakšmí, která přichází už počtvrté. "Když se připravovala svatba, bylo dohodnuto, že s manželem budeme žít v Dillí, kde mám práci. Manžel se sem ale nechce přestěhovat," vysvětlila Lakšmí.

To Mukéš, šestadvacetiletá učitelka, má vážnější problém. Pro radu do hlavního města přijela až z 200 kilometrů vzdáleného Moradabádu. Doprovázejí ji rodiče a bratr. "Před svatbou tvrdili ženichovi rodiče, že jsou bohatá rodina, že jejich syn pracuje pro vládu. Záhy po svatbě ale vyšlo najevo, že to vůbec není pravda. Navíc jsem zjistila, že se manžel stýká s jinou ženou, a dokonce si ji teď přivedl domů. Bije mě. Chci se rozvést," svěřila se se svými starostmi.

Žen s podobnými i mnohem horšími příběhy chodí do poradny spousta. Co jim zde mohou nabídnout, vysvětluje paní Čanda, která poradnu vede: "Když sem přijde rodina ženy, snažím se dostat k jednání i zástupce manžela. S oběma stranami rodinného sporu potom mluvíme a snažíme se je dát dohromady. Mukéš je ale rozhodnuta, že chce rozvod a chce zpátky i své věno." A je to reálné? "Ano, možná ne všechno, ale část věna určitě vymůžeme zpět," doplnila paní Čanda.

Mukéš je vzdělaná žena, která jde za svým právem. Obecně je ale rozvod v Indii něčím zcela výjimečným. V průměru se rozvede jen jedno manželství ze stovky, a to i přesto, že s domácím násilím v nejrůznějších formách se v Indii setkává až 70 procent všech žen.

V Indii má násilí na ženách ještě jednu specifickou a otřenou formu. Porodit dceru je pro nemajetnou rodinu pohromou. Rodiče musí našetřit na budoucí věno. Proto se množí vraždy malých děvčátek, a dokonce nenarozených dívek. "Ženy mají právo na umělé přerušení těhotenství, ale tohle je něco jiného. Tohle je cílené vyvražďování ještě nenarozených dívek, a to jen proto, že jsou to dívky. V jediném okrese, v Rijaně, vyrostlo během dvou tří let 200 ordinací, které budoucím matkám nabízejí ultrazvukové vyšetření. Když se zjistí, že čeká žena děvčátko, pošle ji rodina na potrat," říká Sudha Snadararam, předsedkyně Celoindické demokratické asociace žen.

Výsledky vyvražďování dívek jsou znát už i v demografických údajích. Zatímco na 95 narozených děvčat připadá v průměru 100 hochů, v některých indických regionech se narodí dvakrát více chlapců než dívek, což odporuje přírodním zákonitostem. Vraždy malých děvčátek jsou nezákonné. Jejich počet ale roste.

autor: jma
Spustit audio