Kuřáci na pracovišti

18. únor 2002

Kuřáci to v zaměstnání rozhodně nemají lehké. Zákoník práce a další předpisy je značně omezují v jejich holdování cigaretám, doutníkům a dýmkám. Jak? To zjišťoval Aleš Heřmánek.

Zákoník práce totiž zakazuje kouřit na všech pracovištích, kde je byť jen jeden nekuřák. Kromě toho je u nás zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, který zákaz kouření ještě rozšiřuje.

Zdeňka Kindlová: A v něm se jasně říká, že se zakazuje kouřit při práci, jestliže v důsledku kouření může dojít k bezprostřednímu ohrožení života, zdraví nebo majetku, zakazuje se také kouřit na schůzích, poradách a jednáních, konaných v uzavřených prostorách a také v prostorách, kde účinkům kouření jsou vystaveni nekuřáci.

Vysvětluje Zdeňka Kindlová z právního oddělení konfederace odborových svazů. Takže na kuřáky je hned dvojí bič. Už to skoro vypadá tak, že v zaměstnání si oblíbenou cigaretu, alespoň podle těchto předpisů, nemůžete vůbec zapálit. Zaměstnavatel totiž ani nemusí zřídit kuřárnu.

Zdeňka Kindlová: On má pouze povinnost zřídit kuřárny v případě, že jde o takzvaná pracoviště v kontrolovaných pásmech, a to jsou pracoviště přísně vymezená, tam kde se pracuje s asbestem, chemickými karcinogeny, biologickými činiteli nebo podle toho, jak stanoví hygienik. Tam je řečeno, že se v těchto prostorách nesmí jíst, pít, ani kuřit. Pro tyto účely zaměstnavatel zřizuje zvláštní prostory.

V ostatních případech tedy záleží jenom na zaměstnavateli, jestli kuřáci získají svou místnost, anebo budou muset chodit ven. Ovšem ne příliš často, protože pak jim hrozí sankce kvůli zanedbávání práce. Ovšem přece jenom pro kuřáky je tu určitý prostor. Jestliže na pracovišti kouří všichni, není důvod cigarety zakazovat. A jsou také tolerantní nekuřáci, kterým zlozvyk jejich kolegů nevadí.

Zdeňka Kindlová: Jestliže nekuřák neprotestuje, nic se neděje, ale pokud protestuje a stěžuje si, tak je zaměstnavatel povinen se stížností zabývat a nesmí toho zaměstnance, který si stěžuje, postihovat.

Zaměstnavatelé, jak tvrdí Zdeňka Kindlová, většinou zákon dodržují a kouřícím zaměstnancům, pokud by předpisy porušili, hrozí různé postihy. Tím nejjednodušším je upozornění na porušení pracovní kázně.

Zdeňka Kindlová: Pokud se to opakuje, tak může opakované méně závažné porušení pracovní kázně skončit výpovědí a pokud se zaměstnanec režimu nepodřídí, může být i propuštěn z důvodů nedodržování pracovní kázně.

autor: alh
Spustit audio