Kulturu i podniky bude letos v zahraničí prezentovat Plzeňský kraj

11. březen 2005

Plzeňský kraj chce letos uspořádat své prezentace v Británii, Bulharsku, Švédsku, Litvě, Rusku a Itálii. V zahraničí se region chystá představit nejen svoji kulturu a možnosti cestovního ruchu, ale také podniky a obchodní a podnikatelské aktivity.

Podle vyjádření náměstkyně hejtmana Olgy Kalčíkové, na plánování cest do zahraniční bude hejtmanství spolupracovat s hospodářskou komorou a firmami, které budou mít o kontakty v cizině zájem. Kraj jim v rámci cest nabídne zdarma nájem stánků pro prezentaci. Cílem plánovaných cest je mimo jiné právě i navázání nových podnikatelských, obchodních a výrobních příležitostí.

jednání

Kraj by se mohl nejdříve představit v dubnu v Lotyšku při česko-lotyšsko-ruské obchodní misi. Lotyši podle Kalčíkové do Česka často jezdí jako turisté a Plzeňský kraj by je rád přesvědčil, že je pro jejich cesty vhodným cílem. Představí tam proto zejména Šumavu. V květnu zamíří zástupci kraje a podnikatelé do Švédska do partnerského regionu Jämtland. V červnu by se měli představit v Bulharsku ve Staré Zagoře. Na podzim by se měl region představit také ve své partnerské oblasti Northampton v Británii a během září až listopadu v novém informačním centru italské partnerské provincie Bergamo. Při těchto návštěvách by tam chtěli představitelé kraje hovořit i o další spolupráci s partnerskými regiony například v oblasti školství. Další větší prezentací by měla být účast kraje na akci Open Days 2005 v říjnu v Bruselu.

Plzeňský kraj také dostal podle Kalčíkové nabídku na prezentaci při putovní výstavě českých firem na lodi plující mezi pěti velkými přístavy na řece Volze v Rusku. Výstavu pořádá kraj ve spolupráci s hospodářskou komorou a měla by přinést Rusům podél Volhy informace o našem regionu. Zastavit by se měla ve městech Samara, Kazaň, Čeboksary, Nižnyj Novgorod a Tolliati.

Manažeři
autor: lsm
Spustit audio