Krojovému plesu budou vévodit Hanáci

4. leden 2011

Zveme Vás na XIII. národní krojový ples, který se bude konat v sobotu 5. února od 18 hodin v pražském TOP HOTELU.

Ples bude největší akcí folklorní plesové sezóny. V prostorách hotelu je očekáváno více než 4000 hostů z celé republiky i zahraničí.

Každým rokem je Národní krojový ples trochu jiný, pokaždé mu vtiskne svůj ráz lidová kultura jedné z etnografických oblastí České republiky. Širší Plzeňsko a Karlovarsko, které se prezentovalo na posledním plesu, vystřídá tentokrát Haná. Předvést folklor svého regionu přijede patnáct hanáckých souborů a muzik.

Hanáci samozřejmě nebudou jediní, kteří předvedou své umění a budou bavit plesové hosty. Tančit, zpívat a hrát ve čtyřech kongresových sálech budou další účinkující - soubory z Plzeňska, středních Čech, Vojenský umělecký soubor Ondráš, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, i několik zahraničních souborů. V jiném rytmu než lidovém si účastníci zatančí při Orchestru Gustava Broma. Novinkou a zpestřením programu je také vystoupení dvojnásobné bronzové Slavice Ewy Farne, která je hrdá pokračovatelka folkloru z rodné Vendryně na Třinecku.

Do předsálí připravují zajímavé výstavy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Klub českých turistů, Asociace krajů ČR, Nadace BESIP a další partneři, HANFoS se bude prezentovat stánky lidových řemesel. Samotný hotel nabídne regionální speciality, mezi nimiž nebudou chybět pověstné hanácké koláče.

Další informace na www.folklornisdruzeni.cz.

autor: zuf
Spustit audio