Krkonošský historik je neustále fascinován příběhem Hanče a Vrbaty

26. listopad 2010

Tragédie Hanče a Vrbaty, počátky zimní rekreace v Krkonoších, první lyže. Návštěvníci Krkonošského muzea v Jilemnici, kteří navštíví lyžařskou expozici, nebudou litovat. Výjimečné exponáty jim zprostředkují návrat do starých časů. Jilemnické muzeum spadá pod správu Národního parku Krkonoše a vede ho historik Jan Luštinec.

Tragický příběh Hanče a Vrbaty o přátelství a opravdovém poslání sportu vyprávěl ředitel jilemnického muzea Jan Luštinec školákům už mnohokrát. Drama závodu na padesát kilometrů z roku 1913, které skončilo smrtí dvou kamarádů, patří k nejznámějším krkonošským událostem.

Nebezpečí pro člověka s lyžemi

„Závod ukázal, že jeho organizace se musí ubírat úplně jinými cestami než dosud. Ukázal také, že člověk s lyžemi na nohou není v horách zcela bezpečný. Je to příběh, ke kterému se budeme stále vracet a který nás bude svým způsobem stále fascinovat,“ uvedl historik.

Jan Luštinec je na lyžařskou expozici jilemnického muzea hrdý. Ukazuje, jak se vyvíjelo české lyžování do roku 1938. Lyže, medaile, které vpadají spíš jako šperky, telegramy s výsledky závodů a také historické oblečení.

„Musím myslet na naše potomky, kteří jednou budou expozici přebudovávat. To, co je pro nás žhavá současnost, pro ně bude minulost. Sledujeme tedy nejen, co se děje, ale snažíme se ze současného nebo nedávno minulého lyžování dostat něco také do našich sbírek,“ řekl Jan Luštinec, ale přiznal, že exponáty třeba od Šárky Záhrobské v muzeu chybí.

Krkonoše pamatují řadu tragických příběhů

Ředitel Krkonošského muzea, které patří pod správu KRNAP, Jan Luštinec je místní patriot. K horám a místní přírodě má osobní vztah. „Vždy, když se vracím domů a vidím obrys třeba tohoto kotle nebo Žalý se stopečkou rozhledny na vrcholu, mě to u srdíčka chytne,“ dodal historik.

autor: luh
Spustit audio

Související