Kritika Ruska? Ministerstvo zahraničí měří dvojím metrem, kritizuje europoslankyně Konečná (KSČM)

Ruské velvyslanectví v Praze vyzvalo české úřady, aby se nevměšovaly do vnitřních záležitostí Ruska. Reagovalo tak na víkendovou výzvu ministerstva zahraničí, které kritizovalo ostrý zásah ruské policie proti nepovolené demonstraci v Moskvě. „Ministerstvo zahraničí dělá politiku dvojího metru,“ říká k tomu europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

„Kdyby ministerstvo zahraničí postupovalo stejně v případě Španělska, Turecka, Brazílie a všech států, kde k takovýmto věcem dochází, řekla bych, že jim věřím, že to myslí vážně. Takhle mi to připadá jako klasická protiruská reakce. Ve chvíli, kdy se porušovala lidská práva například na Ukrajině, ministerstvo zahraničních věcí mlčelo,“ soudí.

Ministerstvu proto jeho současnou reakci na dění v Moskvě nevěří. A považuje ji za projev klasické okurkové sezony. „Jde o reakci pro média. Kdyby ministerstvo opravdu myslelo politiku lidských práv vážně, nikdy by se nemohlo nevyjadřovat k tomu, jak jsme se v rámci EU chovali třeba v Katalánsku,“ připomíná.

Ministr se ozve pouze ve chvíli, kdy má pocit, že z toho může mít politický kredit.
Kateřina Konečná

„Přijde mi to pokrytecké. Když to řeknu hodně natvrdo, do Rusů si můžeme kopnout, protože média a někteří voliči to mají rádi. Pokud se ale něco daleko horšího děje ještě blíž k nám, budeme radši mlčet a budeme to přehlížet,“ shrnuje Kateřina Konečná, jak vidí postoj českého ministerstva zahraničí.

Proč k dění Rusku nevydala KSČM oficiální prohlášení? A jak by se měla k opakovanému zatýkání demonstrantů a zadržování opozičních vůdců v Moskvě postavit Evropská unie? Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Konečnou.

autoři: Tomáš Pancíř , als

Související