Kovarčík a Langer

21. srpen 2001
Ranní poznámka

Podnikatel Kovarčík, který je přítelem Václava Klause, řekl o politikovi Langrovi, který je místopředsedou Václava Klause, že škodí ODS. Některé sdělovací prostředky zahnaly letní nudu a začaly pátrat, jak to vlastně všechno bylo. Podnikatel prý řekl, co si myslí, předseda ODS napomenul svého místopředsedu, protože ten utrousil, že Kovarčík je nemocný člověk, kterému se nedaří podnikání. Nebízejí se asi tak dvě možná vysvětlení. A/ Slova známých osobností u nás zvěřejňujeme vždy, bez ohledu na to, zda něco řekli. Kdo přijímá tuto tezi, má nejspíš zdravý rozum a nemusí poslouchat ranní poznámku dál.

Pak jsou tu ovšem i horké letní dny a jejich vliv na naše myšlenkové pochody. Tak třeba – Václav Klaus je doopravdy nespokojen s Langrovým angažmá kolem krize v České televizi. Požádal tedy Kovarčíka o přátelskou službu – místo hlavy korunního prince nasadit ctižádostivému místopředsedovi Langrovi hlavu psí. Na podzimním kongresu ODS pak po něm nikdo neštěkne. To by byla pouhá provinční intrika nehodná formátu Václava Klause.

Spíš se vnucuje myšlenka, jestli ODS přece jen nehledá protikandidáta Václavu Fischerovi pro příští volby do Senátu. Prostořeký Kovarčík se může hodit. To by ale musel vzít zpět své tvrzení ze sobotních Lidových novin, podle něhož v příštích dvaceti letech nemá v úmyslu vstoupit do politiky. Možná všechny ty spekulace ukončí prohlášení Václava Klause a Ivana Langera po dnešním jednání výkonné rady ODS. Byla by to docela dobrá zpráva. Znamenala by: u nás už je tak dobře, že vedení jedné z rozhodujících politických stran může vynaložit energii i na debatu, proč jeden český podnikatel nemá rád jednoho českého politika.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu