Kontaktní barevné čočky z hlediska lékaře

19. únor 2002
Zdraví

Tvrzení, že nám příroda dala do vínku barvu očí na celý život, už v poslední době neplatí. Dokladem toho jsou barevné kontaktní čočky, které dokáží dát obličeji úplně jiný výraz. Životní styl a řada příležitostí jim určují zelenou.

První otázka, kterou si asi položíme je, jak dlouho můžeme mít barevné kontaktní čočky na očích.

Drahoňovská: Na noc je samozřejmě musíte vyndat a uchováváte je ve speciálním roztoku, v přenosných pouzdrech.

To říká oční lékařka Renata Drahoňovská a též odpovídá na otázku, jak snadné, nebo také ne, je jejich nasazení.

Drahoňovská: Jde o to, zda má člověk motivaci nebo ne. Pokud chce mít z modrých očí hnědé nebo naopak, tak tu motivaci má a za půl hodiny se to průměrně zručný člověk naučí. Jedno procento populace vůbec nosit kontaktní čočky nesnese. Člověk, který má kontaktní čočky poprvé, by je měl první den mít asi dvě hodiny, druhý den třeba čtyři, a pak už je může nosit celý den.

Barevných odstínů, ze kterých se dá vybrat, je asi patnáct, ale optik doporučuje přes den přece jen takové, které barvu oka pouze zdůrazní. Navečer si můžeme dovolit změnu výraznější. Co by se stalo, kdyby se člověk s barevnou čočkou skamarádil natolik, že by ji zapoměl na noc z oka vyndat?

Drahoňovská: Pro jednou se nestane nic. Ráno se probudí s pocitem suchosti v očích a bude mu trvat déle, než se rozkouká. Rohovka tu noc hůře dýchala, bude oteklá. Tento proces je vratný a dostane se zpět do původní pozice. Nemělo by se to stávat opakovaně.

Ať už má čočka jakoukoliv barvu, ať se jedná o typ, který vydrží měsíce, nebo jeden rok, o jedno se bát nemusíme. Svět skrze ní uvidíme ve skutečných barvách, protože se nejedná o barevné brýle. A neškodnost použitých barev?

Drahoňovská: Všechny barvy jsou zkoušeny, používají se nejrůznější typy, ale všechny jsou biokompatibilní, takže by oku neměly ublížit vůbec.

K dokonalému vzhledu patří i nalíčení oka, tady je třeba dávat trochu pozor.

Drahoňovská: Nejprve si čočku nasadíme, potom teprve se nalíčíme a večer postupujeme opačně. Ženy by se měly vystříhat prodlužovacím řasenkám, maskarám. Ty mohou během dne uvolňovat jednotlivé částečky, které se dostanou do oka. Na kontaktní čočku by také neměl přijít lak na vlasy, který zhoršuje průhlednost.

Barevné, stejně jako dioprtrické čočky nemají rády, když si jejich majitelé mnou zbytečně oči. Mohly by z oka vypadnout. Jinak se ale stává jejich nošení přirozeným doplňkem moderního života žen a i mužů.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu