Konečně ke kadeřníkovi! Jaká opatření je třeba dodržet?

3. květen 2021

Kadeřníci a provozovatelé kosmetických salonů opět obsluhují zákazníky. Jejich provozovny zůstaly zavřené bezmála deset měsíců. Pro poskytování služeb ale platí několik pravidel, která musí obsluha i zákazníci dodržovat. 

Z pohledu zákazníků je asi nejdůležitější nařízení, že musí přijít s platným negativním testem na koronavirus. Klient se musí prokázat maximálně sedm dní starým PCR testem nebo 72 hodin starým antigenem. Platí i testy udělané na pracovišti nebo čestné prohlášení o testu ze školy.

Možností je i samotest, který udělají kadeřníci. To by se ale podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera za hnutí ANO mělo stávat jen výjimečně: „Například v situaci, kdy starší osoba bydlí blízko provozovny. Je pro ni praktičtější udělat si testy přímo v kadeřnictví, než aby jela do odběrového místa,“ uvedl. Ale pozor – v takovém případě bude samotest platný jen pro tu konkrétní návštěvu.

Kdo nemusí na testy?

Na testy nemusí ti, kdo mají očkování už úplně dokončené. Tedy dostal jednu dávku v případě vakcíny od společnosti Johnson & Johnson, nebo dvě u těch ostatních očkovacích látek. Zároveň musí od poslední dávky uplynout už alespoň čtrnáct dnů – což je doba, kdy se v těle tvoří protilátky.

Očkování navíc bude člověk muset prokázat certifikátem v tištěné podobě. A vyšetření na koronavirus můžou vynechat i ti, kdo v posledních devadesáti dnech prošli nemocí covid-19.

Jinak i nadále platí původní bezpečnostní opatření: dvoumetrové rozestupy, 15 metrů na kadeřníka s obsluhou, dezinfekce plus respirátor nebo speciální rouška.

Nařízení také přikazují evidovat kontakty na klienty pro případné trasování. „To je poměrně problematické, nemyslíme, že bychom jako soukromá osoba měli chtít po klientech zdravotnické materiály. Nakonec bude stačit telefon a jméno,“ uzavřel šéf asociace kadeřníků.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související