Konec jedné éry? Čeští vědci opouštějí „ruský CERN“, reagují tím na ruskou invazi na Ukrajinu

9. březen 2022

Český jaderný výzkum už nebude pokračovat v ruské Dubně. Jedno z hlavních evropských center jaderného výzkumu kvůli ruské invazi na Ukrajině opustí všichni čeští vědci. Po více než šedesáti letech tak skončí spolupráce s tímto ruským ústavem.

Když v roce 1954 západní státy založily ženevský CERN, tedy Evropskou organizaci pro jaderný výzkum, zareagoval na to i tehdejší východní blok. Už o dva roky později v ruské Dubně vzniklo podobné výzkumné centrum. Tehdejší Československo patřilo k zakládajícím členům Spojeného ústavu jaderných výzkumů. České vědecké aktivity jsou tak těsně spjaty právě s tímto ruským vědeckým centrem.

Čtěte také

Až do roku 1989 byl český jaderný výzkum významně spjat s SÚJV,“ potvrzuje předseda Výboru pro spolupráci Česka se Spojeným ústavem jaderných výzkumů Jan Dobeš. Ještě v současnosti obě centra úzce spolupracují a spolu s nimi i čeští vědci.

Momentálně byl velký úspěch s ověřením hmotnosti neutrina, který probíhal na experimentu Katrin v Německu. Navazoval na výzkumy v Dubně, většinou jde o mezinárodní projekty,“ dodává Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd.

„Ruský CERN“

Zatímco v ženevském CERNu se nachází největší světová laboratoř pro částicovou fyziku, v ruské Dubně je výzkum všestrannější. Zaměřují se tady třeba na objevy supertěžkých prvků.

Obě centra fungují na podobném principu jako Evropská kosmická agentura. Každý členský stát tak platí ročně poplatek, z Česka do Dubně putuje šest milionů dolarů. Prostřednictvím grantů a projektů se pak peníze zpátky dostávají k našim vědcům a firmám.

Konec dlouhé spolupráce

Nyní se Česko jako první země rozhodlo opustit devatenáctičlenný Spojený ústav jaderného výzkumu v moskevské oblasti. „V praxi to znamená, že se připravují kroky, aby byly pozastaveny české aktivity a také poplatky,“ vysvětluje Jan Dobeš.

Čeští vědci teď hledají náhradní řešení pro mezinárodní projekty. Je ale možné, že zůstanou nedokončené. O stejném kroku, tedy o vystoupení ze Spojeného ústavu jaderných výzkumů v ruské Dubně, uvažují i zbývající čtyři členské země, které patří do EU.

autoři: Eva Kézrová , als
Spustit audio

Související