Komu pomůže transplantace tenkého střeva? Odpovídal Martin Oliverius z IKEM

5. březen 2014

Transplantace tenkého střeva – dlouho se o ní v Česku mluvilo, ale tentokrát jsou lékaři a pacienti skutečně blízko. Pacientka, která tuto operaci podstoupí, se už připravuje. Proč přípravy trvaly tak dlouho? Zeptala se moderátorka Zuzana Burešová Martina Oliveriuse, zástupce přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM.

„Přípravy byly skutečně dlouhodobé,“ přiznává Martin Oliverius. Transplantace tenkého střeva totiž patří k nejsložitějším zákrokům v oblasti transplantologie. „Vytvoření celého týmu odborníků, přípravy a zahraniční stáže,“ vyjmenovává způsob, jakým se na operaci spolu se svými kolegy připravoval.

K první úspěšné transplantaci tenkého střeva došlo v německém Kielu v 70. letech. K vůbec první se odhodlali američtí lékaři. Pacient však poměrně krátce po zákroku zemřel.

Čtěte také

„Dva roky poté provedl jejich kolega další transplantaci, ale pacient také nepřežil,“ popisuje Martin Oliverius. Přelomovým se stalo až nastolení nové vlny imunosupresivních léků, které změnily transplantologii jako obor.

V současné době čekají lékaři na vhodného dárce. A kritéria jsou podle Martina Oliveriuse velmi náročná. „Je to dáno vlastním orgánem, který je citlivý na nedostatek kyslíku a špatné prokrvení,“ vysvětluje.

Kolika lidí v Česku by se mohla transplantace týkat? Jak dlouho vlastně transplantace trvá? A nebylo by levnější, aby naše pacienty operovali v zahraničí? I tyto otázky padly ve Večerním Hostu Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: šše
Spustit audio