Knižní novinky, hvězdy literatury, besedy, čtení. Začíná Svět knihy

Chvíle, na kterou každoročně čekají tisíce milovníků knih – začíná Svět knihy. Oproti minulým rokům připravili organizátoři i několik změn. Akce se koná na různých místech v Praze, účastní se také desítky hostujících měst.

V Průmyslovém paláci na pražském výstavišti se to už teď začíná plnit lidmi, před vstupem na výstaviště už je teď docela velká fronta. Program světa knihy tedy evidentně táhne návštěvníky hned od prvního okamžiku. „Letos je čeká ještě rozsáhlejší výstavní plocha, než byli zvyklí, pro představu je to skoro tři a půl tisíce metrů čtverečních,“ vysvětluje redaktorka Radiožurnálu Kateřina Svátková.

Stánky tady mají velká i malá nakladatelství, prezentaci si připravily i ambasády a zahraniční kulturní centra. Teď je tady ještě trochu zmatek, je vidět, že přípravy opravdu skončily před několika okamžiky.

Originály soch z Karlova mostu

Velkou změnou je určitě nejen rozšíření samotného prostoru, ale i to, že Svět knihy se z Průmyslového paláce přesouvá i na jiná místa v Praze 7. Veletrh spolupracuje s Národním muzeem a část programu bude v Lapidáriu tady kousek od paláce. Budou tam různé výstavy, třeba nejkrásnějších knih uplynulého roku.


Svět knihy předznamenala Noc literatury. Letošní jedenáctý ročník umístili organizátoři z Českých center do Nuslí a Michle. Noc literatury byla už pojedenácté úvodem k největšímu knižnímu veletrhu u nás.

A další velkou změnou je i malý organizační detail. Doposud jsme byli zvyklí, že do Prahy přijel vždy jeden velký host ze země, která měla obrazně řečeno předsednictví a hlavní hosté i program se okolo ní točily trochu víc. Letos je to pestřejší, organizátoři k tomu přistoupili celoevropsky.

Hlavní téma veletrhu je letos Genius loci v literatuře. Spisovatelé a literární vědci přijedou z devíti měst, která mají titul Kreativní město literatury UNESCO, stejně jako Praha. K nejznámějším hostům letošního festivalu patří irský spisovatel John Boyne, izraelský autor knih pro dospělé i pro děti Uri Orlev, polský a v Česku dobře známý novinář a spisovatel Mariusz Szczygiel nebo ve Švýcarsku žijící spisovatelka Corinne Hofmannová, autorka bestselleru Bílá masajka.

Vzducholoď Gulliver

Na knižní akci se nepotkávají jen obchodníci, nakladatelé a profesionálové, pro veřejnost je přichystána i dost pestrá náplň, za čtyři dny to bude přes 480 programů. Jako každý rok to budou autogramiády českých i světových osobností, ale i různé workshopy, literární besedy.

„Část programu se přesune, a to se týká právě i těch diskusí. Část z nich bude ve vzducholodi Gulliver, která je na střeše Centra současného umění DOX. A protože je to festival, budou se tu předávat i ocenění, ve čtvrtek například budeme sledovat předávání Cen Jiřího Ortena pro autory do 30 let,“ přibližuje Svátková.

autor: stk
Spustit audio