Kniha na léto: Paříž baví záhadné modré kruhy, dokud se neobjeví první mrtvý

V pařížských ulicích se začnou objevovat modré kruhy a v jejich středu záhadné objekty: natáčka, zapalovač, holubí pařátek a nakonec mrtvola. Kdo stojí za podivnými kruhy? Pro odpověď zalistujeme v našem týdenním seriálu o knihách na léto.

Komisař Adamsberg přichází z rodných Pyrenejí do Paříže s pověstí podivínského, ale velmi schopného detektiva. Jeho nejbližším spolupracovníkem je inspektor, nad kterým mnozí zlomili hůl, protože od čtrté hodiny odpolední si dává jednu sklenku vína za druhou.


Hned zítra ráno se pokusíte zjistit, jestli se v noci objevil nějaký nový kruh. A pořádně ho prozkoumejte, věřím vám. Řekl jsem té ženě, aby se měla na pozoru. Ta věc naroste, Danglarde. Už měsíc jsou ty kruhy čím dál častější. Dostává to obrátky. Je v tom něco nečistého, necítíte to?“ Danglard se zamyslel. Pak váhavě odpověděl: Možná jen nezdravého… Ale třeba je to jen velká skopičina…“ „Ne, Danglarde, ne. V těch kruzích hnisá krutost.“Fred Vargas - Muž s modrými kruhy

„Adamsberg je velmi intuitivní, s hlavou stále v oblacích. Jako kdyby na všechno přišel náhodou. Ale aby ta náhoda mohla problesknout, tak má k ruce Danglarda, který, na rozdíl od Adamsberga, není vůbec pěkný - je rozteklý, lahvovité postavy,“ vysvětluje odpovědná redaktorka Anežka Charvátová.

Na pařížských ulicích se začnou objevovat podivné kruhy nakreslené modrou křídou. Záhadnými kruhy se baví celé město, dokud se v nich neobjeví první mrtvola. Zneklidněný je i komisař Adamsberg, hlavní hrdina knihy s názvem Muž s modrými kruhy. Je pod ní podepsaná francouzska autorka Fred Vargas.

Podle Charvátové umí Vargas skvěle vykreslit charaktery postav a vystavět dialogy. „Myslím, že síla Fred Vargas není ani tak v zápletce, ta je vždy velmi složitá, někdy až překombinovaná,“ popisuje Charvátová.

Autorkou detektivní série s komisařem Adamsbergem je žena. Fred Vargas je pseudonymem vystudované historičky a archeoložky. Román Muž s modrými kruhy má také svou televizní podobu. V roce 2009 jej natočila francouzská, německá a belgická televize.

autor: ela
Spustit audio