„Klidnou vodu kompenzuje večerní táborák.“ Fotograf Slavík vydal knihu o historii vodáctví

11. prosinec 2021

Staré říční lázně a plovárny, plavky, módní trendy, ale i osamělí mořeplavci s Richardem Konkolskim či extrém s pádlem v podání Vavřince Hradílka. S knihou Naše léto, voda, lodě fotografa Herberta Slavíka se můžete ponořit do historie našeho vodáctví a trampingu. „Zajímala mě nostalgie našich rodičů, dnešní přeplněné řeky jsem vynechal,“ přibližuje fotograf, který nashromáždil dobové fotografie, texty a rozhovory za desítky let.

Vaší loňskou knihou Naše hory, lyže, sníh jste si prý splnil svůj sen?

Ano, splnil, protože miluji hory a lyžování, podařilo se mi to poskládat do knihy. Mám na ni pozitivní reakce.

A nedávno vyšla další kniha Naše léto, voda, lodě, kterou jste rovněž editoval. Je poctou vodě a všem lidem, kterým se vodní živel stal láskou, dobrodružstvím, sportovní výzvou a odpočinkem. Co z toho je nejvíce pro vás?

Čtěte také

Tak je to asi výzva, mám blíže k horám a lyžováním, na druhou stranu jsem rodák z Podolí. A v průběhu let, co jsem shromažďoval fotografie, jsem narazil i na spoustu snímků z Prahy, z Vltavy a že počátky vodních sportů se odehrávaly blízko mého rodiště.

Které historické postavy se v knize objevují?

Když jsem narazil na nějakou postavu, tak jsem se snažil k ní dohledat více informací, případně napsat nějaký medailon. Fascinovala mě třeba postava Vildy Jakše – byl velkým trampem, měl chatu pod Medníkem. A byl také boxer, velmi slavná předválečná postava našeho sportu. A s tím boxem začínal právě v osadě, takže byl samozřejmě i vodákem. Protože každá trampská osada byla spojená s vodou a Sázavou.

Máte vlastní vysvětlení, proč se zrovna u nás tak rozvinul fenomén trampingu?

To je vůbec zvláštní... Vzniklo to Klubem českých turistů, tam už byl krůček k vodní turistice, k vodním skautům. I trampové byli lidé, kteří začínali většinou ve Skautu. Asi to byl nějaký únik, inspirace divokým Západem, únik z města do přírody. Ale proč zrovna právě u nás jsou fenoménem tyto sportovní aktivity? Tuto otázku si kladu také.

Před koronavirem se vodáctví rozšířilo tak masově, že v sezoně nebylo na těch hlavních říčních trasách k hnutí. To jste také zachytili v knize?

Vavřinec Hradilek očima Herberta Slavíka

Té současnosti se tolik nevěnujeme. Je to spíše kniha vzpomínková kniha na naše dětství, na trendy našich rodičů. Kniha není jenom o sportu, ale i o trendech, je tam třeba móda, odraz doby. Oslovovala mě nostalgie, vzpomínky.

Jak jste vyhledával témata? Nezapomínáte na atmosféru říčních lázní a vodáren?

To co mě bavilo, byly fotografie starých říčních lázní, plováren, atmosféra, kterou známe z filmu Rozmarné léto. Je tam móda plavek, fotky Vlasty Buriana z filmu Hrdinný kapitán Korkorán. Současně jsem tam chtěl dostat nejenom naše vody a řeky – mládí a dětství mám spojené třeba s průkopníkem našeho mořeplavectví Richardem Konkolskim. Dodnes mě fascinuje, jak si postavil loď v paneláku a obeplul s ní svět. Jako kluk jsem to prožíval, bylo to pro mě něco podobného, jako když přistálo Apollo 11 na měsíci. K současnosti pracujeme v kapitole Extrém s pádlem, kde je rozhovor s Vávrou Hradilkem, který cestuje po světě a jsou tam krásné fotky z Nového Zélandu nebo Islandu.

 

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související