Klesají prodeje dieselů, před alternativními palivy ale dávají Češi přednost benzínu

6. srpen 2018

Od vypuknutí aféry dieselgate před třemi lety klesá zájem o naftová auta. Podle údajů Sdružení dovozců automobilů se v Česku za prvních šest měsíců letošního roku prodalo zhruba o 11 tisíc naftových aut méně, než ve stejném období loni. Ten kdo by ale čekal, že motoristé z dieselů přesedají do aut s alternativním pohonem, bude nejspíš zklamán. Tuzemští řidiči většinou zůstávají věrní vozům s tradičním spalovacím motorem.

Ptali jsme se několika lidí, zda by uvažovali o koupi auta s hybridním nebo elektrickým pohonem. Většina z nich shodně uznala, že ano, nicméně současně si uvědomují limity elektromobilů, jako je například jejich dojezd.

Elektromobilů, hybridů i vozů poháněných plynem se v prvním půlroce v Česku prodalo něco málo přes čtyři tisíce. Podle statistik Sdružení dovozců automobilů to je o 500 víc než loni. Auta s alternativním pohonem ale pořád na českém trhu tvoří jen 2,5% všech prodaných vozů.

Čtěte také

Šéfredaktor webu Hybrid.cz Jan Horčík to připisuje konzervativnímu přístupu Čechů. „To povědomí a ta osvěta o těch alternativách je pořád minimální. Minimum lidí si vyzkoušelo elektromobil, hybrid, spousta lidí vůbec neví, jaký je mezi nimi rozdíl a zároveň ani nevěří plynu. A když už teď má diesel tu špatnou reklamu, tak lidi prostě přesedlají raději na benzín.“

Podle Horčíka už taky neplatí, že by na tom Česko bylo špatně kvůli infrastruktuře. Plnících stanic pro auta na stlačený zemní plyn je bezmála 200 a dobíjecích stanic pro elektromobily kolem stovky. „Česko na tom vůbec není špatně. Myslím, že s trochou vůle a neohroženosti dnes není problém jezdit elektromobilem, ani autem na plyn.“

Zvýšený zájem o auta s alternativním pohonem hlásí autobazary. Podle námi oslovených prodejen je poptávka hlavně po hybridech a taky vozech na stlačený zemní plyn. Shodně ale potvrzují, že alternativních vozů je na trhu ojetých aut zatím velmi málo. Větší bazary jich na svých webových stránkách aktuálně nabízejí jen několik desítek kusů.

autor: Jan Pastor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.