Kitzbühel - středisko pro odvážné lyžaře a bohaté turisty

Místo, které vám dnes představíme v našem seriálu o evropských zimních střediscích, už léta těží svou popularitu vždy z jediného týdne v roce. Na rakouském Kitzbühelu by v záplavě podobných středisek nebylo nic výjimečného, nebýt závodů, při kterých se lyžaři řítí střemhlav dolů po obávané sjezdovce Streif, na které už bylo k vidění nespočet ošklivých pádů a zranění. Díky hoře a stejnojmennému závodu Hahnenkammu se tyrolské městečko nemusí nezájmu turistů obávat.

Postarší pár vybírá na kitzbühelském náměstí dobroty u stánku s tyrolskými specialitami a prodavač je ochota sama. Až uspokojí své chuťové pohárky, mohou zabloudit do některého z pestré nabídky obchodů s luxusním oblečením. Ty jen dotvářejí obrázek Kitzbühelu coby střediska pro horních deset tisíc.

Charakteristika areálu - KitzbühelNadmořská výška: 800-2000 m
Počet a délka sjezdovek: 60 - 170 km
lehké / střední / těžké: 21 / 26 / 13
Lanovky / vleky: 36 / 20
Délka běžeckých tratí: 56 km (v celém regionu přes 500 km)
Internetové stránky: www.bergbahn-kitzbuehel.at

Stačí si chvíli všímat značek zaparkovaných nebo projíždějících aut, abyste pochopili, že návštěvníci Kitzbühelu obvykle na nějaké to euro nehledí. I když Andrea Säxingerová z místní turistické kanceláře se to snaží vyvracet: "Kitzbühl proslavily závody Světového poháru na Hahnenkammu. Každoročně při nich hostíme vzácné návštěvníky - třeba boxeři bratři Kličkové k nám pravidelně jezdí. Ale nejsme středisko jen pro bohaté, ubytování i jídlo si tu může dovolit v podstatě každý."

Závod Hahnenkamm ve sjezdu v rakouském Kitzbühelu

To je však trochu přehnané. Šestidenní lyžování tu dospělého člověka přijde v přepočtu asi na pět tisíc korun, nemluvě o stravě a ubytování. Hoteliéři si však na nedostatek klientely stěžovat nemohou. Obzvlášť zmiňovaný slavný závod Světového poháru v alpském lyžování jim hrne zákazníky lidově řečeno hráběmi.

Ceny skipasů - Kitzbühelcelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 41,50 eura / 36,50 eura (cca 1080 Kč / 950 Kč)
dítě: 21,00 eur / 18,00 eur (cca 550 Kč / 500 Kč)týdenní (v hlavní sezónně / mimo sezónu)
dospělý: 218,00 eur / 189,00 eur (cca 5700 Kč / 4900 Kč)
dítě: 109,00 eur / 94,50 eura (cca 2800 Kč / 2450 Kč)

Několik měsíců předem jsou obsazené hotely a penziony nejen v Kitzbühelu, ale i v širokém okolí. Zkrátka kdyby Kitzbühel neměl svůj Hahnenkamm, v žebříčku popularity by se propadl.

Kostel je dominantou Kitzbühelu

"Kitzbühel je známý hlavně tímto závodem, jinak není ničím zajímavý. Je to luxusní středisko pro bohaté, kde se jezdí jeden z nejtěžších sjezdů Světového poháru. Tím získal Kitzbühel nálepku určitého luxusu, ale myslím si, že co do kvality lyžování je i spousta jiných, lepších středisek," myslí si český reprezentant v alpském lyžování Filip Trejbal, který by přespříští týden neměl na závodech v Kitzbühelu chybět, i když věhlasný sjezd není jeho disciplína. Jede se v sobotu 23. ledna a vyprodáno ještě není.

trasa
Zvětšit mapu: cesta autem z Prahy do Kitzbühelu

"Běžné vstupenky ještě máme, pořád jsou k dostání. Ale Kitzbühel, to není jen Hahnenkamm a sjezdové lyžování na 170 kilometrech sjezdovek. Máme tu akvacentrum, kde si můžete zaplavat, víc než 500 kilometrů běžeckých tratí, můžete si zabruslit na některém z jezer, zdarma pořádáme zimní putování po horách a nezapomeňte, že máme také pěkné centrum," dme se pýchou Andrea Säxingerová, která však vidí vlastní město brýlemi poněkud růžovějšími, než je zdrávo.

Trasa závodu Hahnenkamm

Rušný Kitzbühel na první pohled ničím neupoutá a působí jako stísněné přelidněné místo bez zvláštního kouzla. Podobnou atrakci jako sousední Aurach se svou severskou zoologickou zahradou nenabízí, a jestliže nehledáte okázalost a luxus, ale třeba místo, kde strávit dovolenou s malými dětmi, na Kitzbühel zapomeňte a zvolte radši půl hodiny jízdy vzdálený Reit am Winkl těsně za německou hranicí. Tyrolsko budete mít na dosah ruky a u svého dočasného domova spoustu volného prostoru, mírné i prudší sjezdovky a plochy jako stvořené k sáňkování.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Kitzbühel a okolí na větší mapě
autor: jkb
Spustit audio