Když píšu texty, vybavují se mi 60. léta, říká Vladimír Mišík. Vydává nové album Noční obraz

24. září 2021

Muzikant Vladimír Mišík sice nekoncertuje, s psaním, skládáním a četbou knih ale nepřestal. A výsledkem je nové album Noční obraz, kde zhudebnil mimo jiné básně Václava Hraběte nebo Jana Skácela. „S Petrem Ostrouchovem jsme si říkali, že nebudeme plánovat album. Necelý rok jsme si nahrávali, prozpěvovali, a najednou je deska na světě,“ říká Mišík o albu, na kterém vystupují jak domácí, tak zahraniční muzikanti – například Blind Boys of Alabama, Jerry Douglas či Jamey Haddad.

Vladimír Mišík a moderátorka Lucie Výborná

Na novém albu jsem – ke své radosti – shledala, krásný text Jan Skácela. Kdo je další?

Básníky doporučoval Petr Ostrouchov, já jsem schvaloval. Přinesl dvě básně od Hraběte, které jsem si ani nevybavil. Zaplať pánbůh, že čte víc než já. Jinak jsem se teď spíše trápil texty, které si píšu sám. Jsou to ty jednodušší, to se snadno pozná – trošku o hospodě nebo 60. léta. Mám tam jednu – Nad útesem. Někteří přátelé mi říkají, že to je báseň.

O čem chce ještě zpívat Vladimír Mišík?

To je zvláštní otázka, na kterou neumím odpovědět. Texty, které si píšu, jsou odlehčené. Třeba ta Šedesátá léta – v noci jsem spal a najednou se mi zdálo o nějakém mejdanu, který se odehrával, když jsme byli mladí.  Tak jsem si vzal iPad a začal jsem si psát text, který se octnul na desce. Dokonce teď běží i klip.

Jak je možné, že producent Petr Ostrouchov sehnal tolik senzačních spolupracovníků po všech stránkách? Jsou to muzikanti, výtvarníci – Robert Křesťan, Lenka Nová a spoustu vynikajících lidí?  

Dokonce u Roberta to bylo specifické. Ostatní muzikanti, i třeba ti ze Spojených států, pracují korespondenčně, což už dneska technika umožňuje. Ale Robert Křesťan si řekl datum, přijel na Nouzov do studia, tam to nazpíval. To mě opravdu potěšilo. Blind Boys to nahráli ve svém studiu, nechali si to zaplatit a poslali to…

Je hrozně těžké, když jste Vladimír Mišík, vydávat nová a nová alba, protože je to doprovázeno velkým očekáváním. Myslíte na to?

Vladimír Mišík a moderátorka Lucie Výborná

V podstatě asi ani ne, ale po těch Andělech, překvapivě jich bylo šest, to jsem sám byl zaskočený a měl jsem z toho radost. Ale zase na druhou stranu nejsem sběratel různých cen, neprožívám to úplně intenzivně. Radost mám, ale přiměřenou. Ale s těmi Blind Boys, to mě zaskočilo.

A jak se to dá udělat?

Normálně, pošle se jim nahrávka s mým zpěvem. Jediný, co byl jejich požadavek, bylo, aby znali text, a jestli tam je něco o pánubohu. Poslechli si to, udělali sbor a nazpívali to sami.

Jak vznikala deska Noční obraz? Bude Vladimír Mišík koncertovat? A co je pro něj v životě opravdu důležité? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související