Když Gott zpíval hymnu s Krylem... Víme proč!

24. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Proč zazpíval Karel Kryl 4. prosince 1989 na Václavském náměstí československou státní hymnu s Karlem Gottem? Protože byl o to požádán Václavem Havlem, který tento okamžik chápal jako možnost zprostředkovat symbolické usmíření disentu s většinovou společností.

Mnohatisícový dav Čechů a Slováků tehdy v přímém přenosu sledoval obrazné spojení národa. Na balkóně nakladatelství Melantrich totiž národní píseň zpívala hvězda disidentského protestsongu spolu s popstar normalizace.

Jestliže se Kryl do Československa vrátil z emigrace po dobrých dvaceti letech jen pár dnů před vystoupením na Václavském náměstí, Gott – ověnčený od roku 1985 titulem „národní umělec“ – patřil v Československu po celou normalizaci k hlavním tvářím televizních obrazovek.

Pamatujete si, jak jsme žili v roce 1989? Otestujte si paměť!

Spojit tyto dvě osobnosti napadlo Václava Havla. Přišlo mu to logické. Tehdejší události byly v jeho očích prodchnuty „atmosférou obecného srozumění“ a „snad i odpuštění“, a proto mu vystoupení obou umělců dávalo smysl. Karel Kryl si ale rozhodnutí zpívat s Gottem později vyčítal a vnímal ho jako politickou chybu.

autor: ČRo
Spustit audio