Kdo nejvíc lže, ten vyhraje. Politika je odrazem nás samotných, říká Erik Tabery

17. duben 2018

Jako novinář pracuje už dvě desetiletí. V týdeníku Respekt se během té doby vypracoval od eléva až po šéfredaktora. Jak ale přiznává, ani po tak dlouhé době není při sledování dění na české politické scéně zcela klidný. „Nejvíc mě v poslední době rozčilují prázdné floskule. Politici se snaží používat spoustu slov, a přitom nic neříct,“ shrnuje Erik Tabery v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Prázdná slova, která politici používají, by přitom podle něj měla trápit každého z nás. „Pokud slovům vezmete význam, můžete se společností snadno manipulovat. A zbavovat ji svobody,“ varuje novinář.

Boj proti prázdným slovům a manipulaci se podle něj týká každého z nás. „Začne-li na to společnost rezignovat, zjistí aktéři, kteří manipulaci využívají, že to funguje. A budou pokračovat,“ dodává Erik Tabery. Vždy totiž podle něj platí jednoduché pravidlo: vše, co se odehrává v politice, je odrazem nás samotných.

Akceptujme svět v jeho složitosti

Dnešní česká společnost jako by přešlapovala na místě: ztratila cíle, začala se hodnotově vyprazdňovat… a přestalo ji trápit i to, když politici lžou. „Když politici dostatečně rychle a sebejistě říkají nepravdy, najednou jako by byli imunní. Jakmile ale řekneme, že pravda není potřeba, ztrácíme veškeré kontrolní mechanismy,“ upozorňuje novinář.

Nová kniha Erika Taberyho Opuštěná společnost z nakladatelství Paseka se před pár dny stala knihou roku 2018. Zvítězila ve výročních knižních cenách Magnesia Litera, porotci ji vybrali jako nejlepší napříč kategoriemi.

Zaznamenali jste třeba oblíbený internetový vtip o tom, že „to sice není pravda, ale mohla by být“? Tak dnes už to přestává být vtipem. „Jako kdybychom lež, pokud je v našem zájmu, akceptovali. Ve veřejném prostoru jsou dokonce aktéři, kteří tvrdí, že pokud někdo lže, ale věří tomu, tak to nevadí. Tady ale moderní a svobodná společnost končí. Jsme zranitelní, nemáme se jak bránit, a kdo bude lhát nejsuverénněji, ten vyhraje,“ shrnuje Erik Tabery.

Pravda totiž zabere spoustu času. Naopak lež je jednoduchá. A rychlá. Důsledky ale mít mít katastrofální. „Dřív nebo později se staneme obětí tohoto systému. Za chvíli se mohou začít zpochybňovat lidská práva nebo to, proč mají penzisti brát penze. Věřím proto, že je třeba vrátit zpět fakta a dokumentaci. A přiznat, že se občas můžeme mýlit. Svět je složitý a máme ho v jeho složitosti akceptovat,“ věří novinář.

autoři: lvb , als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.