Kdo letos získal cenu Cestopis roku? Poslechněte si slavnostní předávání Cen Hanzelky a Zikmunda

Ve čtvrtek 22. dubna převzali Ceny Hanzelky a Zikmunda vítězové 3. ročníku soutěže. Moderátoři večera Zdeňka Žádníková a Vladimír Kroc kvůli pandemii koronaviru přivítali v Zrcadlovém sále dobříšského zámku pouze nominované. Slavnostní ceremoniál se odehrál za přísných protiepidemických opatření a v minimalistické verzi.

Nové ceny symbolizují živelnost a přímočarost

Nové Ceny Hanzelky a Zikmunda symbolizují živelnost a přímočarost

Novinkou letošního ročníku soutěže je nová cena pro vítěze ze slitiny a bronzu, jejíž autorkou je designérka Karin Borovcová: „Mojí hlavní inspirací byla zadní ploutev na kapotě Tatry T87, která neodmyslitelně patří k dvojici Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Ikonicky prohnutý tvar jsem odlila z bronzu, ozdobila iniciály nerozlučné dvojice a nechala pozlatit.”

Soška se skládá ze dvou elementů, které představují vlastnosti nepostradatelné pro každého cestovatele. Nespoutanou živelnost vyjadřuje tmavá litinová část a pragmatickou přímočarost znázorňuje rovná pozlacená linie.

„Dvě části, které k sobě patří, jsou si navzájem oporou, stejně tak jako si byli oporou cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka,“ dodává autorka ceny, kterou ve slévárně ve Staré Huti u Dobříše odlil umělecký kovolitec Aleš Svojitka.

Ceny se udílely v těchto kategoriích:

  • nejlepší cestopis roku,
  • nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách,
  • nejlepší rozhlasová reportáž,
  • nejlepší cestovatelská fotografie.

Čtěte také

Cestopisem roku je Císař ve světě

Literární porotu složenou z osobností jako Miloň Čepelka, Ina Píšová, Jan Rybář a Ladislav Zibura reprezentovala na slavnostním večeru spisovatelka Milena Holcová. Ta také vyhlásila vítěze soutěže v kategorii nejlepší cestopis roku – stal se jím cestopis Císař ve světě od Lenky Linhartové.

Součástí vyhlašování Cen Hanzelky a Zikmunda se stalo také ocenění šéfredaktora Radiožurnálu za rozhlasový počin roku. To tentokrát patří dlouholetému zahraničnímu zpravodaji Martinu Dorazínovi za jeho reportáže z Náhorního Karabachu.

Vítězem fotografické sekce cestovatelské soutěže se stal snímek Mobilní Indie Petra Kleinera. Autorem nejpůjčovanějšího cestopisu ve veřejných knihovnách je Ladislav Zibura.

Tradice cestovatelských Cen Hanzelky a Zikmunda vznikla u příležitosti 100. narozenin Miroslava Zikmunda, které oslavil 14. února 2019. Koronavirová pandemie se druhému ročníku ještě vyhnula, ten letošní ovšem organizátoři přesunuli na 22. duben, kdy si připomínáme Den Země.

Je to také datum, kdy cestovatelská dvojice vyrážela na svoje velké cesty – z pražské Opletalovy ulice od budovy Automotoklubu v roce 1947do Afriky a Jižní Ameriky, a potom v roce 1959, kdy měli namířeno do Asie.

Příběh Miroslava Zikmunda

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související