Zázraky na cestě. Lenka Linhartová vypráví o cestování s tříletým autistickým synem

11. únor 2020

„Půlka národa vám řekne, že jsem nezodpovědná matka,“ prohlašuje Lenka Linhartová. Měsíc cestovala po Thajsku se svým synem Kryštofem, který má Aspergerův syndrom.

Kryštof je svou diagnózou přirovnatelný k fyzikovi Sheldonu Cooperovi ze seriálu Teorie velkého třesku. Například jí pouze bílé jídlo, nekontaminované z jeho pohledu jakoukoli jinou barvou nebo omáčkou. Nesnášel se před odjezdem jakkoli ušpinit a nehrál si s jinými dětmi, bylo to „pod jeho úroveň“. Na cestu mu jeho maminka zabalila nejen zásobu léků pro všechny případy, ale také nočník (jediný, na kterém je ochotný vykonat svou potřebu, a to například i v letadle), velký batoh lega, bez kterého nedá ani ránu. Synovi Lenka Linhartová slíbila jízdu tuktuky a jinými dopravními prostředky, které ho enormně přitahují. Zlatí ani jiní Buddhové nebo památky ho pro změnu absolutně nezajímali. Do moře zpočátku vůbec nechtěl vlézt.

Smířit se sami se sebou

„Nejdřív mi to přišlo jako skvělý nápad a koupila jsem letenky. Pak jsem si říkala: ježišmarjá, ty jsi blbá, co tam budeš dělat, až se něco stane a ty tam budeš sama!“ líčí Lenka Linhartová v cestovatelském magazínu Casablanca svoje obavy na počátku cesty. Jela do Thajska také s tím, že jí čas a odlehlá destinace pomohly smířit se s diagnózou malého syna. „A taky jsem si chtěla trochu dokázat, že to organizačně zvládnu a že můj život nekončí,“ přiznává.

Císař ve světě

Lenka Linhartová cestovala s tříletým autistickým synem po Thajsku

Teplo, levno, minimální náročnost a celková pohoda byly jednoznačnými argumenty pro výběr Thajska jako cílové destinace, kde budou matka a syn měsíc sami spolu a jen sami pro sebe. „Nejzásadnějším pro byl ale mimořádně vřelý vztah Asiatů k dětem, které tak nějak ‚patří všem‘. Každý se k nim chová, jako by byly součástí jeho rodiny, nehledě na to, co zrovna provedly. A to se o Česku bohužel říct nedá,“ píše Lenka Linhartová v připravované knize Císař ve světě, ve které svoje zkušenosti s cestováním s autistickým synkem líčí. Víc se o ní můžete dozvědět na stejnojmenné FB stránce, podpořit její vznik můžete zde.   

Očekávání vkládaná do Thajska se nakonec splnila. „Nic neotevírá bránu k lidským srdcím víc než žena cestující sama s malým dítětem,“ říká po návratu z cesty Lenka Linhartová. Zároveň po příletu domů prospala 18 hodin v kuse. Nakumulovaná únava byla tedy obrovská.

Poslechněte si víc o cestování s „malým Sheldonem Cooperem“ po Thajsku. V kompletním záznamu vydání pořadu Casablanca můžete slyšet vyprávění o zázracích i krizových momentech cestování.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.