„Kdo chce na dobrovolné vojenské cvičení, bude povolán.“ Armáda mění zdravotní prohlídky

19. srpen 2024

Armáda od září mění systém zdravotních prohlídek a klasifikací. Nově bude zdravotně způsobilý pro službu v armádě každý mezi 18 a 60 lety, kdo zvládne ovládat střelnou zbraň a pracovat se zátěží pět kilogramů. „Každý, kdo splní minimální požadavky, bude uznán jako zdravotně způsobilý k vojenské činné službě. Zda bude do služby povolán, závisí na typu a pozici, o kterou usiluje,“ vysvětluje ředitel sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany Michal Baran.

Čtěte také

Nově se mohou vojáky stát taky lidé s protézou končetiny nebo až se šesti dioptriemi. Kde se uplatní, na jakých pozicích?

Chápu, že tato změna vyvolává v lidech představu, že armáda je na tom tak špatně, že chystá povolávat invalidy. Ale to je nesmysl. Už více než 20 let se setkáváme u koaličních partnerů s tím, že u nich takoví vojáci slouží. Většinou to jsou bývalí vojáci, kteří toto zranění utrpěli v boji, mají obrovské know-how a předávají ho dál. My jsme tyto lidi museli propustit.

Proč armáda na snižování zdravotních požadavků na nové vojáky přistoupila? A co změny armádě přinesou? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související