Každé příjmení má svůj příběh, tvrdí Josef Novotný z Přírodovědecké fakulty UK

19. březen 2014

Zajímá vás, jak vzniklo vaše příjmení nebo jak je u nás časté? Také o tom mluvila Zuzana Burešová s proděkanem Přírodovědecké fakulty UK Josefem Novotným.

Novákovi, Svobodovi, Novotní. Tak vypadá vrchol žebříčku nejčastějších příjmení v Česku. „Kdyby se všichni Novotní a Novotné sestěhovali na jedno místo, vzniklo by město velké jako třeba Mladá Boleslav,“ říká s úsměvem jeden z nich, konkrétně Josef Novotný z Přírodovědecké fakulty UK, který se věnuje příjmením a jejich příběhům.

Věděli jste, že v tom, jak dnes vypadají naše jména, mají do jisté míry prsty Marie Terezie a Josef II.? Právě na konci 18. století totiž došlo k uzákonění příjmení. „Od té doby můžeme o příjmeních uvažovat jako o jevu, který popisuje populaci,“ podotýká Josef Novotný.

A podle čeho příjmení vznikala? Mnoha způsoby. „Například z křestních jmen, podle geografického místa i povahových nebo fyzických rysů,“ vypočítává.

Co je zajímavé, je fakt, že konkrétní příjmení se často koncentrují v určité lokalitě. Jak je to možné? A můžete i vy zjistit příběh svého příjmení? To všechno se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio