Kauza Heleny Rögnerové

12. červenec 2001
Pod kůži

Kauza odvolání ředitelky Fakultní nemocnice Motol ani po téměř dvou letech není ukončena. Naposledy celý případ rozvířil pražský městský soud, kde již v odvolacím řízení rozhodl, že současná senátorka je stále ředitelkou Motola. Rögnerová funkci zastávala od května 1996 do listopadu 1999, kdy ji z funkce odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David.

Kauzu teď připomínají Helena Šulcová a Radek Mokrý.

Autor 1: Snad o žádnou českou nemocnici se tolik nezajímala média jako o Fakultní nemocnici v Praze-Motole. Její někdejší ředitelka a podle odborníků jedna z nejlepších manažerek v této zemi a dnes i senátorka za čtyřkoalici Helena Rögnerová se na podzim 1999 pustila do otevřeného sporu s ministrem zdravotnictví. Tím byl v té době Ivan David z ČSSD.

Autor 2: Rögnerová ministra a jeho náměstka Petra Pokorného v říjnu 1999 obvinila, že ji donutili uzavřít nevýhodnou smlouvu s firmou Aramark, která měla zajišťovat v nemocnici stravování. Na ministra proto podala žalobu.

Ivan David, bývalý ministr zdravotnictví: Jestliže někdo něco tvrdí, je jeho povinností dokazovat pravdivost tohoto tvrzení. A s tím bude mít paní ředitelka pochopitelně nekonečné problémy, protože ta tvrzení jsou z 99 % nepravdivá. My se budeme bránit soudní cestou tak, abychom se dostali do situace, kterou velí běžná lidská logika.

Autor 1: To říkal tehdy bývalý ministr zdravotnictví Ivan David. Rögnerová ale trvala na svém.

Helena Rögnerová, senátorka: Ministr David mi v jedenáct hodin večer volal a jednoznačně mi řekl, že pokud soutěž zruším, že mi pošle do Motola kontrolu, což za dva dny učinil.

Autor 2: Rögnerová tehdy tvrdila, že firma Aramark, která by ve zdravotnickém zařízení vařila, by se nemocnici prodražila o 22 milionů korun ročně.

Autor 1: Mezitím však přichází ministr David s esem v rukávu. Kontrola jeho resortu totiž zjistila závažné nedostatky v hospodaření Motola. Například nemocnice prý neprováděla výběrová řízení na zadávání veřejných zakázek. Kontrola zjistila také závažné pochybení v účetnictví, zajímala se i o firmu GTH Motol, která v nemocnici zajišťovala stravování, aniž by prošla výběrovým řízením. Tato firma, jak tehdy uvedl ministr David, bezplatně využívala stravovací prostory, počítačové vybavení i technologické zařízení nemocnice.

Ivan David, bývalý ministr zdravotnictví: Není možné, aby společnost s ručením omezeným měla takovéto výhody, kdy obchodní společnost má poskytnut státní majetek k volnému využití bezúplatně. To zákon nedovoluje. Ještě bych chtěl říci, že zástupci nemocnice v Motole odmítají vydat další doklady, například o přijatém daru ve výši 350 000 dolarů, o půjče firmě GTH ve výšce 10 milionů korun. Zatím nám neposkytli o tom informace.

Autor 2: Ředitelka Rögnerová závěry ministerské kontroly odmítla. Nemocnici má prý v pořádku. Ministra obvinila ze lži a vyzvala jej k rezignaci. Rozhodla se také podat na něj trestní oznámení pro pomluvu.

Helena Rögnerová, senátorka: Já trvám na tom, že nemocnice je v naprostém pořádku a že ministerská kontrola nenašla žádná pochybení, která by mohla vést pana ministra Davida k mému odvolání. Ministerská kontrola předložila protokol, my jsme na něj odpověděli a všechno je předáno na ministerstvo zdravotnictví a zároveň pod veřejnou kontrolu poslancům zdravotního výboru parlamentu a novinářům.

Autor 1: Rögnerová ale nic nevybojovala. V polovině listopadu ji ministr David odvolal z funkce ředitelky. Řízením nemocnice byl pověřen náměstek Pavel Březovský, který dal Rögnerové počátkem roku 2000 výpověď. Ta se v této souvislosti obrátila na soud.

Autor 2: V prosinci rezignoval Ivan David na ministerský post, dočasně jej nahradil vicepremiér a ministr práce Vladimír Špidla, který odvolání Rögnerové z ředitelské funkce potvrdil. Ta ale nic nevzdala a přihlásila se do výběrového řízení na motolského šéfa. O něm je rozhodnuto v dubnu 2000. Stal se jím člen sociální demokracie Miroslav Ludvík. Do té doby pracoval většinou ve farmaceutických firmách.

Miroslav Ludvík, ředitel FN Motol: Já jsem ekonom a právník, který dělá deset let ve zdravotnictví. Takže mám představu o tom, jak ve zdravotnictví finance fungují a jsem hluboce přesvědčen, že rezervy tam jsou. Tu jejich identifikaci chci provést skutečně pomocí mezinárodních auditorských firem. Věřím, že se mi to pořadí. Upřímně řečeno při tom, jak jsou placeni čeští lékaři, tak to není až takový problém jim platy zvednout.

Autor 1: Helena Rögnerová měla na výběr svého nástupce názor jasný.

Helena Rögnerová, senátorka: Opravdu si myslím, že je to poslední výkřik ze záhrobí pana exministra Davida, protože Ludvík je jeho kamarád a stranický kolega a myslím si, že bylo rozhodnuto dopředu.

Autor 2: Takže se do čela motolské nemocnice nevrátila. Zato se na podzim stala senátorkou za čtyřkoalici, když na Benešovsku porazila silného soupeře, tehdejší šéfku horní komory parlamentu Libuši Benešovou.

Autor 1: Kauza Rögnerová jako by se pomalu ztrácela. Vše ale oživil v minulém měsíci pražský městský soud. V odvolacím řízení totiž rozhodl, že Helena Rögnerová je stále ředitelkou motolské nemocnice.

Helena Rögnerová, senátorka: Jsem velmi ráda, že soud druhého stupně mi dal zapravdu a že jsem nikdy nebyla odvolána z funkce ředitelky motolské nemocnice a že jsem i nadále ředitelkou Fakultní nemocnice v Motole. A jsem připravena tuto odpovědnost znovu převzít.

Autor 2: To se ale senátorce asi nepodaří. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer totiž trvá na tom, že jediným ředitelem je Miroslav Ludvík. Rögnerová a současný ministr by si vše mohli vysvětlit na schůzce 12.7. na ministerstvu zdravotnictví. Ani toto setkání podle ministrova mluvčího Otakara Černého na kauze nic nezmění.

Otakar Černý, mluvčí ministra zdravotnictví: Samozřejmě, že jediným ředitelem zůstane i po setkání pan ředitel Ludvík.

Autor 1: Šéf resortu je připraven se senátorce omluvit, pokud se prokáže, že rozvázání pracovního poměru tehdy nebylo formálně v pořádku. V tom případě je ministr ochoten nabídnout Rögnerové satisfakci. Jestli spor bývalé ředitelky s ministerstvem po téměř dvou letech skončí, se tak ukáže možná už 12.7.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , heš , Radek Mokrý , spr
Spustit audio

Více z pořadu