Karlovarská radnice bude od příštího roku provozovat městské pobočky krajské knihovny

28. říjen 2005
Pod kůži

A pojďme na západ Čech. Karlovarská radnice bude od příštího roku provozovat městské pobočky krajské knihovny. Rozhodli o tom na svém zasedání zastupitelé města. Magistrát chce snížit celkové náklady, rozšířit půjčovní dobu a přestěhovat pobočky do škol.

Andrea Boková: Městské pobočky má zřídit odbor kultury a lázeňství karlovarského magistrátu. Odborné činnosti jako je například katalogizace budou podle náměstkyně primátora, Moniky Makiehové, zajišťovat tytéž pracovnice jako dosud.

Monika Makiehová: Katalogizaci budou dělat zaměstnanci, kteří ji dělali, a co se týče nákupu knižního fondu, bude jeden ze zaměstnanců pověřen coby vedoucí oddělení. Toto oddělení bude spadat zatím pod odbor kultury.

Andrea Boková: Město se bude muset navíc dohodnout s krajem na převodu majetku. Podle zástupkyně ředitelky krajské knihovny, Jitky Banzetové, navíc hrozí zdrvojení veškerých provozů.

Jitka Banzetová: To znamená zejména pracování veškerých dokumentů, aby knihovna mohla poskytovat služby na úrovni, musí sledovat veškeré trendy. Samozřejmě jsou tam i takové menší provozy, jako je řidič, ekonomika a tak dále.

Andrea Boková: Otázkou také zůstává, jak chce město zajistit odborné činnosti v městských pobočkách.

Eva Žáková: Sama jsem z připravovaných podkladů nebyla schopna zjistit, jakým způsobem bude zajištěn nákup knih, jeho zpracování, jak bude zajištěn software, protože informace o tom, že bychom ho mohli předat, jsou absolutně zavádějící.

Andrea Boková: Vysvětluje ředitelka krajské knihovny, Eva Žáková. Uživatelé městských poboček si budou muset pořídit další legitimaci a zřejmě i zaplatit další roční poplatek. Monika Makiahová chce pobočky zachovat hlavně pro děti a seniory.

Monika Makiehová: My na těch pobočkách máme velký počet lidí, jako jsou senioři, kteří opravdu mají problém někam dojít, není tady vytvořeno pro ně žádné zázemí, kde by se mohli scházet, a máme tam samozřejmě děti. Proto my jsme řekli, že ve všech těch částech města, kde ty pobočky byly, my ty pobočky zachováme.

Andrea Boková: Eva Žáková ale pochybuje, že zůstane zachována i stávající úroveň služeb.

Eva Žáková: Domnívám se, že tento krok rozdělení knihovny je zásadním krokem zpět, že popírá všeobecný trend sdružování informačních zdrojů, že se v důsledku toho pobočky na území města Karlových Varů stanou opět pouze půjčovnami beletrie.

Andrea Boková: Otázkou je, zda se například podaří zachovat poměrně levné připojení k internetu na pobočkách. Problémem bude zřejmě i zachování společného softwaru, do kterého investoval kraj jeden milion 600 tisíc korun. Zastupitelé převod poboček pod město odsouhlasili. V odborné problematice ale příliš jasno neměli.

Projev zastupitelů: Knihovna krajská je pro celý kraj, proč by se měla vázat na jedno město?

Samozřejmě, že si myslím, že by magistrát města měl spravovat městskou knihovnu, už z toho důvodu, že město Karlovy Vary je krajské město. Problém potom nastane s knižním fondem.

Andrea Boková: Město dosud přispívalo na chod knihoven 5,5 miliony korun. Protože se nyní knihovna stěhuje do nových prostor a stávající budova se stane městskou pobočkou, naúčtoval kraj magistrátu zhruba 3 miliony korun za její provoz. Město by tak dotovalo městské pobočky zhruba osmimilionovou částkou, s tím, že se zruší 4 městské pobočky, které jsou v nejhorším technickém stavu. Nyní bude město na knihovny přispívat sedmi miliony a 300 tisíci korun ze svého rozpočtu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Andrea Boková
Spustit audio

Více z pořadu