Jubilejní 55. ročník MFF Karlovy Vary zahájí premiéra filmu Zátopek. Přijedou Caine, Hawke a Depp

13. srpen 2021

Organizátoři festivalu doufají, že navzdory všem proticovidovým opatřením přiláká letošní odložený ročník velké množství filmových fanoušků. Lákadlem je kromě diváckého zážitku i účast zahraničních hereckých hvězd. Co všechno se letos ve Varech chystá a jaká opatření platí pro návštěvníky?

Hawke, Caine, Depp a Svěrák

Zahraniční hvězdou nadcházejícího 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Na přehlídce, která se letos koná od 20. do 28. srpna, převezme Cenu prezidenta a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje. V něm si zahrál postavu kněze procházejícího krizí víry.

Čtěte také

„Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko,“ vysvětlil programový ředitel festivalu Karel Och.

Do Varů přijede příští týden kromě Hawkea také britský herec Michael Caine, aby převzal Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světovému filmu, nebo hollywoodská superstar Johnny Depp. Cenu od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky převezme Jan Svěrák.

Den s Českým rozhlasem: Velcí Češi ve filmu

Přijďte za námi v neděli 22. srpna mezi 10. a 18. hodinou na Sadovou kolonádu. Hosty Vladimíra Kroce v mobilním studiu Radiožurnálu budou například režisér David Ondříček, herec a režisér Vojta Kotek nebo úspěšná dokumentaristka Helena Třeštíková.

Méně filmů, dvě soutěže

Pořadatelé také minulý týden zveřejnili kompletní program festivalu. O start jubilejního ročníku se postará světová premiéra očekávaného životopisného snímku o běžci Emilu Zátopkovi režiséra Davida Ondříčka v titulní roli s Václavem Neužilem. Hlavní sekce nabídnou celkem 32 premiér, v programu ale bude oproti předchozím ročníkům méně filmů. Místo 150 se jich bude hrát 120 a budou se opakovat častěji, aby se dostalo na všechny diváky. 

Přehlídka bude mít pouze dvě soutěžní sekce, Hlavní soutěž a Na východ od Západu. Poprvé se tak obejde bez soutěže věnované výhradně dokumentárním filmům.

„Náš vkus šel takovým směrem, že filmy dokumentární, které jsme považovali za hodné uvedení, byly v našich očích jednoznačně srovnatelné s filmy hranými. I ty filmy měly ambici, aby na ně bylo nazíráno ne jako na čisté dokumenty, ale na filmy jako takové. Dovolím si tvrdit, že to je i případ dokumentárních filmů, které jsme letos zařadili do soutěžních sekcí,“ vysvětlil Karel Och.

Digitální covidové certifikáty, známé jako covidpasy, už fungují ve všech zemích Evropské unie. Některé státy jako Česko je zavedly s předstihem.

Do kina jen s páskou

Návštěvníci festivalu budou muset letos dodržovat protiepidemická opatření a v promítacích sálech i vnitřních festivalových prostorách nosit respirátor nebo nanoroušku. Kompletní přehled protikoronavirových pravidel je dostupný na webových stránkách festivalu.

Důležitou podmínkou pro vstup na filmová představení a do festivalových prostor bude kromě platné vstupenky také kontrolní páska na ruce potvrzující bezinfekčnost. Obdrží ji každý, kdo pořadatelům při registraci předloží QR kód z Certifikátu EU COVID-19 – buď v aplikaci Tečka, nebo vytištěný.

Kontrolní pásku na celou dobu konání festivalu získáte na základě certifikátu o očkování ukončeném před více než 14 dny, nebo na základě certifikátu o ochranné lhůtě po pozitivním testu na nemoc covid-19. Ostatní návštěvníci, kteří se prokážou antigenním nebo PCR testem, obdrží pásku s vyznačeným datem platnosti.

autor: and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio