Jsou krásné i náročné dny. Komunitní bydlení pro dospělé autisty u Brna má za sebou rok fungování

19. duben 2024 14:15

Je to rok, co v malé vesnici u Brna funguje speciální komunitní bydlení pro dospělé autisty. Pětice mladých dospělých se nastěhovala do opraveného rodinného domu v Mokré-Horákově. Sociální službu jim poskytuje nezisková organizace Tady to mám rád. Projekt je v Česku ojedinělý, na jižní Moravě unikátní. A po roce se ukazuje, že i funkční. Pomáhá lidem s poruchou autistického spektra důstojně žít.

Je všední den ráno, Martina Lintnerová stojí v pokoji mladého Marka. Sestavuje mu denní rozvrh. V ruce drží desky, z nich vybírá hesla a pomocí suchého zipu je lepí na plstěnou nástěnku. „U Marka se snažíme posilovat jeho schopnost vybírat si ze dvou věcí. Máme tady čtení, nebo si dáš tablet.“

Čtěte také

Marek si sám vybírá. Na nástěnku umístí i fotku pracovnice, která se mu dnes bude věnovat. „Najdi Áďu Boudovou a řekni, že můžete jít dělat to kafe.“ Adélu Boudovou potkáváme ve společné kuchyni. Pomůže s uvařením kávy a nakrojí drobenkou buchtu, kterou Marek upekl. „Mám na starost, aby bylo všechno zajištěno – aby dostali ráno léky, nasnídali se, nasvačili, hygiena byla zajištěna,“ vysvětluje.

Na všech skříních i na lednici jsou nalepené názvy surovin nebo jejich obrázky. Pomocí nich obyvatelé domu komunikují. Usnadňují jim také orientaci v domě. „Je důležité, aby se věci vracely na své místo a je to potom i jistota pro naše uživatele.“

Zvykání si na společné soužití

V obývacím pokoji sedí na gaučích další dvě obyvatelky domu – Madla a Terezka. Z televize hraje ve smyčce ústřední písnička z filmu Titanic. Dřív by melodie někoho z obyvatel rozrušila, teď už si podle Martiny Lintnerové pětice ubytovaných zvykla.

„Jsou krásné dny a jsou náročné dny. Na začátku stačilo, že dole zahrál právě Titanic a nahoře někdo začal křičet a brečet. To už se teď neděje, postupně si zvykají na ty zvuky druhých a na společné soužití.“

S autisty je v domě stále někdo z několika sociálních pracovníků, a to i přes noc, kdy by potřebovali s čímkoliv pomoct. A nepřetržitě je v domě ještě Pepa, což je přezdívka pro chytrý systém řízení domácnosti.

Nezisková organizace Tady to mám rád pořádá na podporu lidí s autismem každý rok benefiční akci – gastronomický festival. Koná se tuto neděli 22. dubna v Björnsenově sadu v Brně. Výtěžek z akce i dobročinné dražby putuje na provoz speciálního bydlení. „Za nákup domu, což nebylo součástí projektu, dlužíme 7 milionů korun. Roční splátky činí půl milionu. Bez festivalu bychom to velmi těžko spláceli. Takže je to pro nás velmi důležitá věc a doufáme, že dorazí co nejvíc lidí,“ vysvětlila za pořadatele Martina Lintnerová.

Do budoucna budeme mít co dělat

V domově bude bydlet šest lidí s autismem. Výběr současných pěti obyvatel byl dlouhý, aby si na sebe všichni dokázali zvyknout. Ani hledání šestého spolubydlícího nebude jednoduché i kvůli velkému počtu zájemců. V Česku podle odhadů specializované vládní odborné skupiny žijí tisíce lidí s poruchou autistického spektra. „Nemáme přesné údaje, ale to číslo zhruba takové bude. Udává se, že každé třicátéšesté dítě, které se narodí, je někde na autistickém spektru. Takže i do budoucna budeme mít co dělat, abychom se připravili a počítali s tím, že tady takoví lidé s různými potřebami budou,“ potvrdila Markéta Jandeková z odborné skupiny pro lidi s poruchou autistického spektra, kterou zřídil vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením.

Čtěte také

„V Mokré-Horákově je projekt ojedinělý, další začínají vznikat a inspirují se právě tímto domem. Ten má výhodu, že zpracovává impulsy z Irska a ze Španělska. Neobjevují objevené, zapracovali postřehy z těchto dvou zemí, kde jsou v osamostatňování lidí s poruchou autistického spektra dál. Projekt u Brna je výjimečný v tom, že může ukazovat cestu, jak ctít lidi s handicapem a že máme brát ohled na to, že všichni chceme žít co nejvíce plnohodnotný život,“ doplnila Jandeková. A připomněla, že podobný projekt vznikl v Ostravě, kde domov pro dospělé s autismem otevřela organizace Mikasa.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související