Jsem trošku dinosaurus mezi influencery. Ale na YouTube je prostor pro tvorbu pro starší publikum, usmívá se Kovy

9. červenec 2022

Posledním hostem speciálního vysílání Radiožurnálu z MFF Karlovy Vary byl youtuber Karel „Kovy“ Kovář. A přestože na Sadové kolonádě, kam si v sobotu odpoledne přišel popovídat s moderátorem Vladimírem Krocem, pršelo, neměli ani nouzi o diváky všech generací. Mezi fanoušky nejznámějšího českého youtubera totiž už dávno nepatří jen ti nejmladší. Pro koho vlastně Kovy točí svá videa?

Letos jste pošesté získal ocenění Czech Blog Awards, což je cena pro českou internetovou komunitu. Takže mohu asi směle říct, že jste takový Karel Gott na sociálních sítích...

No ale letošním rokem jsem z toho odstoupil. Řekl jsem, že to je naposled a z dalších ročníků odstoupím, protože tím se právě přesně nechci stát. Mám pocit, že je strašně moc mladých zajímavých tvůrců a je mi vlastně líto, že ta publicita, co je s tou cenou spojená, nejde spíš jim. Mně už toho tolik vlastně nepřinese, takže jsem se odhodlal do důchodu trošku.

To se dobře poslouchá od člověka, který je ročník 1996. Jak cítíte ten přiměřený věk pro influencery nebo youtubery?

Nedávno jsem oslavil deset let na scéně a ve svých 25 mám občas pocit, že jsem trošku dinosaurus mezi influencery, takový fosil až téměř, což je samozřejmě vtipné. Ale na TikToku a podobných platformách jsou tvůrci, kterým je 12, 13, 15 a ten rozdíl tam je. Zároveň si ale myslím, že na YouTube vznikl velký prostor pro tvorbu, která je pro trochu starší publikum. Spousta tvůrců vlastně trochu roste s tím svým publikem. To publikum jde s nimi tak, jak se posouvá jejich tvorba, takže já jsem asi spíš v této kategorii.

A držíte se svého. To znamená, že je to pro vás to hlavní?

Po pár letech, kdy jsem dělal hodně projektů mimo YouTube a byl jsem v televizi a vlastně i v rozhlasu, tak jsem si řekl, že je na čase vrátit zase zpátky k jádru toho, co dělám. Protože jsem zjistil, že vlastně tolik času už tvorbě nevěnuji. Takže jsme zařídili studio a po devíti letech jsem si k ruce vzal někoho, kdo mi pomáhá, a rozhodl jsem se tu youtubovou tvorbu posunout trošku o úroveň výš.

Vy se nezdráháte, nebo se docela angažujete v politických tématech. Není to tenký led pro youtubera, který žije z popularity? Neubralo vám to třeba na počtu fanoušků?

Poptávka po tom obsahu je, samozřejmě někomu to nemusí sednout. Spousta lidí považuje to, že má někdo jiný názor, za důvod k tomu, ho přestat sledovat a ne se konfrontovat s tím opačným názorem, což je podle mě docela důležité. Já to dělám rád a často se konfrontuji s jinými názory.

Ale zas na druhou stranu chci být autentický ve své tvorbě a politika a veřejné dění je něco, co jsem vždycky sledoval a co jsem si řekl, že by bylo super probírat i v těch videích. Když už mluvím k tolika lidem, tak je vlastně škoda nemluvit i trošku o hlubších a možná vážnějších tématech, která se nás týkají.

Měl jste dokonce možnost si promluvil s dalajlámou. Bylo to sice on-line, nebylo to z očí do očí, ale ale přesto to musel být velký zážitek...

Vladimír Kroc a Karel "Kovy" Kovář v mobilním studiu Radiožurnálu na Sadové kolonádě v Karlových Varech

Byl to velký zážitek. Knihovna Václava Havla připomínala výročí Václava Havla v rámci konference, která je po něm pojmenovaná. A podařilo se jim získat dalajlámu. Tehdy mě oslovili, jestli nechci vést rozhovor s VIP osobností a já jsem přemýšlel, kdo by mohl být ta VIP osobnost – Helena Vondráčková nebo Lucie Bílá? Nakonec se ukázalo, že to je dalajlama!

Nejdřív jsem se trochu zalekl, ale nakonec z toho byl velký zážitek. A i přesto, že to nebylo osobně, musím říct, že jsem měl spoustu pocitů během toho rozhovoru, ale hlavně jsem obdivoval to, v jak málo slovech se dá říct velmi mnoho, což jak vidíte, stále ještě úplně neovládám.

No, vaše vyjadřování je obdivuhodné zvláště vzhledem k vašemu věku. Ale také koneckonců proto jste taky respektován i vně toho světa sociálních sítí...

Pronikl jsem do něj třeba díky StarDance skrz televizi. Od té doby mě najednou začaly zastavovat třeba babičky. Jednou jsem podepisoval křížovky, což byla pro mě velká pocta. Takže jsem vlastně rád, že ta videa dokážou zasáhnout jak mladší cílovou skupinu, tak i tu starší. A já se snažím i nějak nekategorizovat. Když se mě někdo ptá, pro koho ta videa dělám, tak říkám: Pro toho, koho baví.

Jaké filmy na festivalu zaujaly nejznámějšího českého youtubera? A proč je podle něj Twitter čím dál víc toxické prostředí? Poslechněte si celý rozhovor s Karlem Kovy Kovářem.

autoři: Vladimír Kroc , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio