Josef Středula: 45 tisíc pro učitele si nikdo nedovolí zpochybnit

Růst platů ve veřejné sféře o deset procent, a to od 1. října letošního roku. Takový je vstupní požadavek odborářů pro jednání s vládou, říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula.

„Nepředpokládáme, že vstupní požadavek bude naplněn v takovém poměru,“ říká s tím, že odbory mají i další požadavky.

Mezi ně patří například 15procentní růst platů u učitelů. Je také podle něj nutné učinit zásadní rozhodnutí ve zvýšení příjmu v oblasti kultury, sociálních služeb, a také zvýšit objem platů pro zaměstnance v bezpečnostních složkách.

Díky současnému důchodovému systému naši důchodci z 90 procent nepropadají do chudoby
Josef Středula

Na konci volebního období by se tak učitelé měli dostat na částku 45 tisíc korun. „V této fázi už si nikdo ani nedovolí to zpochybnit,“ upozorňuje s tím, že tento slib je důležitý v souvislosti se vzdělaností a budoucností České republiky.

Zároveň připomíná, že i ve školství nejsou jenom top profese, ale i lidé, kteří zabezpečují technický stav – školníci, údržbáři, kuchaři a kuchařky nebo dohled v družinách. „Není pouze otázkou, komu přidáme nejvíc, ale co uděláme s těmi ostatními,“ vyzdvihuje.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.