Jménem lidu Československé republiky...

29. listopad 2002
Seriál týdne

ČRo 1 - Radiožurnál připomíná ve svém vysílání od pondělí 2. listopadu největší politické procesy 50. let v novém seriálu "Jménem lidu". Seriál začíná den před 50. výročím popravy Rudolfa Slánského, bývalého generálního tajemníka Komunistické strany Československa (KSČ).

Rudolf Slánský se stal nejvýše postaveným komunistickým funkcionářem obviněným z velezrady, vyzvědačství, sabotáže a vojenské zrady. Další díly s použitím autentických nahrávek připomenou nejvýznamnější politické procesy začátku éry komunismu i nejnovější svědectví získaná z archivů.

Řeč bude o tom, jak režim odstraňoval nejen komunisty, ale i nepohodlné katolické duchovní, stíhal venkovské statkáře, pronásledoval Židy. Připomene Babický proces, procesy s kulaky i to, že během 50 let komunistické éry bylo v komunistických věznicích z politických důvodů vězněno více než 205 tisíc lidí.

Na přípravě seriálu spolupracoval jeho autor Marek Janáč mimo jiné s historikem Karlem Kaplanem. Karel Kaplan v seriálu vystupuje jako glosátor historických událostí a pomáhá posluchači pochopit absurditu toho, co bylo v dané době spácháno.

Seriál "Jménem lidu" vysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál od pondělí 2. prosince do pátku 6. prosince 2002 vždy v 10.50 hodin.

autor: psk
Spustit audio

Více z pořadu