Jiří Pehe: Kam odcházejí voliči ANO

22. říjen 2020

Na české politické scéně nastal po relativně dlouhém období velmi stabilních poměrů pohyb.

Už několik průzkumů stranických preferencí ukázalo, že zřejmě v důsledku nezvládnutého boje s epidemií nemoci covid-19 začíná ztrácet podporu hnutí ANO. Už delší dobu také klesají preference sociální demokracie a komunistické strany.

Čtěte také

Agentura Kantar si dokonce dala práci s tím, aby zmapovala, kam odešli voliči ANO, jehož podpora v posledním průzkumu agentury klesla na 24 procent. Podle ní zhruba třetina přešla k Pirátům, část k hnutí Starostové a nezávislí, zbytek se rozptýlil mezi menší strany, nebo vyčkává. Zejména Piráti se v posledním průzkumu agentury na ANO dotahují.

Mezi politickými analytiky ale zaznívají obavy, že část voličů, kteří odcházejí od ANO, by mohla zamířit k radikálním stranám. Průzkum agentury Kantar to nepotvrdil, a když se zamyslíme nad tím, kdo dosavadní voliči ANO jsou, dopátráme se odpovědi na otázku, proč radikální strany voliče ANO zřejmě příliš lákat nebudou. A proč z poklesu preferencí ANO nebudou zřejmě profitovat ani některé takzvaně tradiční strany.

Když Andrej Babiš (ANO) se svým politickým projektem začínal, přilákal k sobě pod praporem boje s korupcí především voliče pravicových stran, kteří byli znechuceni politikou, v níž korupce dle nich hrála významnou roli. A i poté, co se Babiš přeorientoval na levicové voliče, údajný boj s korupcí, kterou u nás dovolily tradiční strany, zůstal hlavním mottem jeho hnutí. K hnutí ANO tak přešli obecně voliči, kteří ztratili důvěru v tradiční strany.

Kdo ocenil Babišův autokratický způsob jednání

Na ztrátu důvěry v tradiční strany doplatily dokonce i obě strany levicové, které s Babišem od roku 2018 spolupracují.

Čtěte také

Je totiž možné argumentovat, že Babiš odsál značnou část jejich voličů nejen proto, že nabídl atraktivnější verzi levicové politiky než sociální demokraté a  komunisté, ale i proto, že obě strany jsou v pravém slova smyslu stranami tradičními. A to nejen kvůli své historii, ale i kvůli své současné struktuře, v níž hrají dál významnou roli různá grémia, sekretariáty i ústřední výbory.

Nálepka tradiční strany je možná též důvodem, proč odcházející voliče ANO podle prvního šetření agentury Kantar nechávají chladnými strany, jako jsou občanští demokraté nebo lidovci. Obě navíc hrály důležitou roli v transformačním procesu 90. let, k tomu mají převážně postarší levicoví voliči ANO kritický vztah.

Čtěte také

Není tedy divu, že když nyní voliči ANO začínají hledat nový politický domov, hledají spíše novější, netradiční hnutí a strany, jako jsou Piráti a STAN. Některými analytiky předpovídaný návrat ke komunistům a sociálním demokratům se zatím nekoná zřejmě nejen z tohoto důvodu, ale i proto, že obě strany doposud podporovaly ANO. A voliči nevidí zásadní rozdíly mezi stranami tohoto tábora.

Je přitom otázka, zda pro ČSSD a KSČM už není pozdě na to, aby se k nim alespoň část jejich voličů začala od hnutí ANO vracet, i kdyby vládní spolupráci s Babišem ukončily.

Není také zřejmé, proč by voliči ANO měli začít případně podporovat radikální strany. Jsou to převážně starší, usedlí lidé, kteří chtějí sociální jistoty. Babiš jim sice též prodával bezpečí, kupříkladu v podobě odmítání migrace, ale spíše v mírné populistické podobě, než v podobě radikálních hesel, které slyšíme třeba od Okamurovy Svobody a přímé demokracie.

Jinými slovy: většina voličů ANO nejsou už kvůli svému věku radikálové, jakkoliv nemálo voličů ANO zřejmě oceňovalo Babišův autokratický způsob jednání.

Jiří Pehe

Je tedy možné, že bude-li pokračovat postupné rozpouštění voličské základny ANO, nejsou bez šance ani nové subjekty, které odmítnou tradiční stranickou strukturu, vsadí na charismatické vůdce a budou nabízet jistou dávku populismu, který není ale vyloženě antisystémový.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio