Jiří Leschtina: Proč Zeman chce žezlo destrukce předat Babišovi

6. listopad 2022

Už samotný sled událostí, kdy Andrej Babiš oznámil prezidentskou kandidaturu hned po setkání s Milošem Zemanem, mluví sám za sebe: S podporou prezidenta může šéf hnutí ANO počítat. Ostatně, bez ní by se těžko pustil do boje o Hrad, ve kterém by už vůbec neměl šanci bez podpory lidí, kteří volili Zemana.

Co ale spojenectví Zemana a Babiše, narychlo vzkříšené po téměř ročním zmrazení, může přinést dosluhující hlavě státu?

Čtěte také

Zemanova politická kariéra vždycky byla vyživována koňskými dávkami sebeuctívání. A nyní se mu s Babišovou kandidaturou otevřela příležitost k poslední velké prezidentské exhibici, ve které může samolibě promlouvat do volby svého nástupce.

Ať se to komukoliv líbí, nebo ne, expremiér Babiš se stane středobodem prezidentské volby. A s tím se může vézt i prezident, jehož názory na obsah i peripetie Babišovy kampaně teď budou vyhledávány a přetřásány.

Bude to silnější káva, než kdyby kandidoval za ANO nějaký méně kontroverzní, až nevýrazný kandidát coby prodloužená ruka Andreje Babiše. Pak bychom asi prožili nudnější, méně vyhrocenou kampaň, ve které by málokoho zajímalo, co na to prezident, vytrácející se rychle z politického života země.

Žezlo destrukce

Miloš Zeman se čím dál víc propadal do vzduchoprázdna zvlášť poté, co po letošním 24. únoru tvrdě odsoudil Putinův barbarský vpád na Ukrajinu. Šokoval tím nemalou část svých antisystémových proruských voličů, kteří to cítili jako zradu.

Čtěte také

Zároveň těžko mohl přesvědčit demokraticky a prozápadně smýšlející voliče o věrohodnosti bleskurychlého přerodu z letitého putinovce v zapřisáhlého kritika Kremlu.

Nicméně prezidentův elektorát už přežil mnohé Zemanovy přemety. A pokud nyní bude Zeman velebit Babiše, který již v „obytňákové“ předehře prezidentské kampaně líčil pomoc ukrajinským uprchlíkům jako újmu „našim lidem“ nebo vyzýval k zastavení vojenské podpory Ukrajině? Pak to Zemanovi voliči zase mohou vzít jako doporučení svého guru, který se vrací z ukrajinského vandru domů.

Jestli něčím může Miloš Zeman zvlášť prospět Babišovi, pak dalším chrlením jedu do společnosti, ve kterém byl a zůstal odpudivým „přeborníkem.“

Čtěte také

Hrad by dokonce mohl zastat i nejpokleslejší formu dehonestace Babišových silných konkurentů, ať již půjde o Petra Pavla, Danuši Nerudovou, případně Pavla Fischera. V tom Zeman nikdy neváhal zajít do nejtemnějších krajností. Své by mohli vyprávět nejen jeho straničtí konkurenti, které nemilosrdně likvidoval na cestě k moci, ale i Zemanovi fináloví soupeři z obou předchozích prezidentských klání, Karel Schwarzenberg i Jiří Drahoš.

Jiří Leschtina

Miloš Zeman v letitém spojenectví s Václavem Klausem už od dob opoziční smlouvy kutal na podkopávání demokratických hodnot, ústavních jistot i prozápadní orientace země. Dnes svého pokračovatele vidí v Babišovi, který mu imponoval bezohlednou kumulací ekonomické, politické a mediální moci.

Pokud by po tom všem dokázal Andrej Babiš dobýt Hrad, jako vítěz by se cítil i Miloš Zeman. A s patřičným triumfalismem by předal své žezlo destrukce oligarchovi, který už jako premiér dovedl demokracii na pokraj propasti.

Autor je publicista

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.