Jiří Hošek: Británie se vylízala už z kdejaké šlamastyky. Zvládla Hitlera. Zvládne brexit?

16. říjen 2018

Premiérka Spojeného království Theresa Mayová na nedávné konferenci konzervativců zatančila. Vyzvala k jednotě a řekla, že „nejlepší dny jsou teprve před námi. Éra po odchodu země z Evropské unie je plná příslibů.“ Má důvod být Dancing Queen?

„Ona se možná odvolává na to, že Británie se vylízala už z kdejaké šlamastyky. Když si vzpomene, že stála sama na jaře nebo v létě 1940 proti Hitlerovi a vypadalo to ještě beznadějněji než nějaká brexitová jednání a taky to nakonec dobře dopadlo,“ uvažuje Jiří Hošek, šéfkomentátor Televize Seznam.

„To je ale asi jediný důvod, který svádí k tanci. Říkat, že nejlepší dny Británii teprve čekají, je v tuhle chvíli opravdu nemístné. Jakkoli nezávidím paní Mayové pozici, ve které se ocitla, tohle rozhodně nejsou slova, která bych na jejím místě volil.“

Přijde absolutní kýč?

Logo

Británii každopádně čeká zajímavé jaro 2019. Meghan, vévodkyně ze Sussexu, a její manžel princ Harry čekají prvního potomka. „A musím říct, že nejenom brexitoví cynici, ale i široká novinářská obec tyhle dvě události spojuje. Že bylo třeba tu katastrofu jménem brexit marketingově něčím překrýt.“

„Dokonce padají takové vtípky, a u britských sázkových kanceláři si na to dokonce můžete vsadit, že by se dítě narodilo 29. března 2019, to znamená v den, kdy Británie odejde z EU. A samozřejmě když by to byla ještě kombinace, že by se narodilo děvčátko a bylo by pojmenováno Diana, to by byl absolutní kýč.“ Odhadovaný termín narození dítěte je květen.

Další témata rozhovoru: volby v Bavorsku; rýsují se podmínky brexitu; narození nového královského potomka; Trump o útocích ruské GRU v cizině; investigativní server Bellingcat.com; zmizení novináře Chášakdžího.

autoři: Zita Senková , rota

Související