Ježíšek, nebo Santa Claus? Ve Švédsku mají jasno

24. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Ve Švédsku nenosí dárky Ježíšek ani Santa Claus. Až do 19. století je roznášela vánoční koza, kterou postupem času nahradil roztomilý skřítek. Někde se jmenuje Tomte a jinde Niss.

Tomte se zpravidla zobrazuje jako skřítek se zimními šaty, červenou čepicí a hustým bílým plnovousem. Možná vás napadne, že to je takový severský Santa Claus. Tomu je v mnohém podobný. Například rozlišuje děti na hodné a zlobivé, hodným rozdává dárky a potěší jej malé občerstvení. Přichází však hlavními dveřmi a nebydlí na severním pólu.

Čtěte také

Ohledně skřítkova bydliště se legendy rozcházejí. Podle finských příběhů bydlí v Laponsku, podle islandských v Grónsku a konečně podle švédských v blízkém lese nebo přímo pod podlahou domu.


Protože může každý dům mít svého Tomteho, odpadá otázka, jak zvládne obdarovat všechny děti za jedinou noc. Ve středověku se navíc věřilo, že Tomte je duše prvního obyvatele domu.
Moderní podoba Tomteho vznikala na konci 19. století, kdy byly ve švédském časopisu Ny Illustrerad Tidning vytištěny ilustrace Jenny Nyströmové.

Švédi vidí v Tomtenovi spíše domácího šotka, který chrání dům a přes občasné zlomyslnosti pomáhá jeho obyvatelům při každodenních činnostech. Samozřejmě tajně. Je dobrácké povahy, ale zároveň dokáže být velmi vznětlivý. Rozčiluje ho, když se v domě zavádí novoty a nedodržují tradice, nesnáší klení a neposlušné děti.

Pokud je Tomte dlouhodobě nespokojený, může začít rodině škodit nebo úplně odejít. V takovém případě jsou Vánoce bez dárků a místo ztratí svého ducha, přestane být domovem a stane se z něj pouhý dům.

autor: ČRo
Spustit audio