Jeďte si natankovat, není na co čekat, radí expert. Ceny paliv opět rostou

14. říjen 2022

Palivo na čerpacích stanicích znovu zdražuje. Ceny benzinu Natural 95 vzrostly za jediný týden téměř o tři koruny skoro na 42 korun za litr. Litr nafty je pak dražší o víc než dvě koruny a prodává se za průměrných 45 korun a 29 haléřů. „Obchodníci se bojí zákazu importu ropy i paliv z Ruska. Včera porucha zastavila provoz největší evropské ropné rafinerie v blízkosti Rotterdamu. Situace není jednoduchá. Cenový růst bude pokračovat,“ říká analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Paliva v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovala. Před dvěma týdny se ale tento trend otočil. Na vině je mimo jiné i zvýšení spotřební daně z benzinu z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr.

Čtěte také

Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) není hlavním důvodem pro delší zdaňování nafty nižší sazbou její nynější vyšší cena, ale konkurenční prostředí.

V červenci bylo hůř

Přestože paliva zdražila, stále jsou stále levnější než na začátku prázdnin. Průměrná cena Naturalu se tehdy blížila 48 korun za litr, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Loni touto dobou byl Natural v průměru o 6,54 koruny levnější. Za litr nafty tehdy řidiči platili o 11,38 koruny méně.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související