Je libo modré brambory? Češi vypěstovali novou odrůdu, může prospět zdraví konzumentů

2. říjen 2017

Bramborová kaše s řízkem, to je česká klasika. Jak byste ale reagovali na řízek s namodralou hmotou? A nebo bramborový salát v tmavomodrém provedení? Nejde o potravinářské barvivo, ale úplně novou odrůdu brambor vyšlechtěnou v Česku.

Zdají se vám někdy jablka červenější a rajčata větší, než tomu bývalo? Nemusíte být daleko od pravdy. Ovoce a zelenina se pořád mění, objevují se nově vyšlechtěné i geneticky modifikované druhy.

Modrá brambora je o něco podlouhlejší než klasické brambory, na které jsme zvyklí, a na první pohled upoutá hlavně netradiční barva. Novou plodinu má na svědomí výzkumný bramborářský ústav v Havlíčkově Brodě.


Za tmavě modré zbarvení může antokyanové barvivo. A nemusíte se bát, škodlivé není. Nový druh brambor je dokonce zdraví prospěšný.

Podle Jaroslavy Domkářové, která na šlechtění této odrůdy spolupracovala, je nejlepší brambory vařit ve slupce. Použít se dají jako příloha, ale také do salátů. Na vánoce tak můžete klidně udělat netradiční namodralý salát.

Šlechtění ovoce i zeleniny se věnuje celá řada institucí. Známá je třeba takzvaná superbrokolice, která před šesti lety vznikla ve Velké Británii. Nejde u ní o vzhled ani velikost.

Na první pohled vypadá jako klasická brokolice. Obsahuje ale velké množství látky glucoraphanin, který má podle vědců pozitivní vliv na organismus a chrání proti některým druhům rakoviny.

Brokolice zelenina

Někde na to jdou i jinou cestou a ani nepotřebují šlechtění. Třeba v Japonsku pěstují jinou oblíbenou zeleninu- hranaté melouny. Ty ale vznikají tak, že rostou v hranatých boxech. Kromě zvýšené atraktivity melounů to usnadňuje jejich převoz.

autor:
Spustit audio